Trygg och Olausson

Inlägg nr 5 av 14 i serien Rörö

Det fjärde vadlaget som bildades på Rörö var Trygg, också kallat ”Pôjkelawet” då det bilades av unga män år 1902. De som var medlemmar i vadlaget Trygg vid starten var Ivar, Oskar, Karl och Georg Johansson, Johan och Konrad Olausson, Oskar, Biktor, Olle och Albert Olsson, Oskar Augustsson, Olle Andreasson, Karl Hansson samt John Karlsson. Vadlaget upplöstes 1937. När vadlaget upplöstes gick båtarna över till trålfiske med bottentrål.

Vadlagets ena båt var GG 425 Trygg på 29 ton, köpt av Oskar, Ivar, Karl och Ernst Johansson år 1910 och såld 1938. Innan dess var det Alfred Johanssons båt GG 251 Trygger och ännu tidigare hans GG 8 Tryggen. GG 251 Trygger fick motor 1906.

Vadlagets andra båt var GG 254 Norden, den första båt på Rörö som fick motor. Det skedde 1904. Norden ägdes av Johan och Konrad Olausson samt Gustav Olinder Gustavsson. 1908 ersattes Norden med en ny båt, GG 394 Ejdern, den första båten med det namnet. Ejdern hade samma ägare som Norden. 1919 köptes en ny Ejdern, den fick nummer GG 852 och var på 33 ton. Ägare till den var Johan och Konrad Olausson samt Oskar A Olsson. 1949 såldes den och istället köptes en ny båt på 40 ton. Samma namn och nummer men med de tre bröderna Yngve, Armand och Alrik Olausson som ägare.

Fiskebåtar Rörö

Från höger: Ejdern, Milton, Bröderna, Svanen, Milly

1960 köpte de tre bröderna Olausson återigen en ny båt, Denna gång lite större ändå, 55 ton. Men den fick inte heta Ejdern utan blev GG 146 Midskär. Midskär såldes 1970.

Familjen Johansson som ägde de olika Tryggbåtarna sålde GG 425 Trygg år 1938 när vadlaget upplösts. Istället köpte bröderna Oskar och Ernst Johansson GG 428 Ziva som år 1948 såldes igen. Därefter synes denna familj Johansson inte ha ägt någar fiskebåtar. Om de är släkt med familjen Rossvik (som från början hette Johansson, om jag förstått det rätt) är saken en annan. Den Johansson-familj som idag äger fiskebåtarna GG 764 Astrid och GG 64 Astrid Marie är från början från Hyppeln.

Nästa båt efter Midskär som tycks ha en ägare med efternamnet Olausson är GG 39 Rossö. 1988 var detta en båt som i Hembygdsföreningens bok om Rörö uppges vara på 12 ton. Ägare är Folke Olausson (som väl är son till Armand Olausson) och Sterner Lundgren. Nästa båt med namnet Rossö tycks vara en båt på 55 ton som säljs 1995. Den nuvarande GG 39 Rossö på 151 ton införskaffas samma år. Den ägs numera av Fiskebåten Rossö HB, ett bolag som ägs av Folke Olausson och Sterner Lundgren. Bolaget äger också hälften i GG 32 Tristan av Rörö (tidigare Danavik) på 55 ton.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen.

Serienavigation<< RybergarnaBröderna >>
Advertisements