Fortuna Seafood

Inlägg nr 6 av 13 i serien Fiskeriföretag på Falklandsöarna

Fortuna Seafood är ett fiskeriföretag på Falklandsöarna. Företaget äger 5 stora frystrålare Kestrel på 758 ton, Petrel på 1 632 ton, Venturer på 1 881 ton, Capricorn på 2 511 ton och Beagle FI på 2 849 ton. Trålarna hyrs av det spanska bolaget Pescapuerta som står för ägandet och bemanningen. Pescapuerta har fiskberedningsfabriker i Spanien, Argentina och Namibia.

Bolaget fiskar främst bläckfisk men även kingclip, hoki, hake (kummel), klipptorsk, röd torsk och sydlig blåvitling. Fortuna har ett fiskförsäljningsdotterbolag i Nederländerna och man äger fiskberedningsindustrier i land på Falklandsöarna.

Utöver den egna fiskeriverksamheten äger Fortuna del i Georgia Seafood Ltd, ett fiskeriföretag med bas på Falklandsöarna men engagerat i fiske kring Sydgeorgien efter patagonisk och antarktisk tandfisk med backebåten Tronio på 1 058 ton. Båten hyrs in från Grupo Regal som äger den samt del i Georgia Seafood Ltd.

Fortuna äger också 12,6% i Consolidated Fisheries Ltd (CFL). CFL innehar 100% av kvoten för patagonisk tandfisk i farvattnen kring Falklandsöarna. Företaget grundades 1994 med flera lokala fiskeriföretag som delägare. Idag äger man backebåten (långrevsbåten) CFL Gambler på 943 ton som är hemmahörande på Falklandsöarna. Consolidated är medlem i Coalition of Legal Toothfish Operators (Colto).

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen.

Serienavigation<< Beauchene FishingRBC – Falklands >>
Advertisements