Makivik, Qikiqtaaluk, Nataaqnaq, BFC och Newfound

Inlägg nr 1 av 6 i serien Fiskeriföretag i Kanada

Makivik Corporation grundades 1975 för att administrera de pengar som kom ursprungsbefolkningen i det område som numera kallas Nunavik tillhanda efter att de slutit avtal med Kanada om sin mark genom James Bay Northern Quebec Land Claim Agreement.  Makivik sköter alla ekonomiska intressen för Nunaviks inuitbefolkning, inklusive vattenkraft, gruvexploatering, fiske och andra naturresurser. I det uppdrag Makivik har ingår alltså fiske och företaget är innehavare av en licens för räkfiske. Fisket på denna licens sköts av Newfound Resources Ltd.

Makivik äger också 50% i Unaaq Fisheries Inc. Den andra halvan ägs av Qikiqtaaluk Corporation. Unaaq Fisheries är innehavare av en räkfiskelicens som fiskas av Clearwater Ocean Prawns JV.

Newfound Resources i St. John på Newfoundland grundades ursprungligen av 25 fiskeriföretag på Newfoundland och fick en räklicens när torskfisket utanför Newfoundland upphörde på grund av utfiskning. Företaget innehar fortfarande denna licens. Fisket på denna licens liksom på Makiviks licens bedrivs av bolagets egen räktrålare, Newfound Pioneer på 2 299 bruttoton. Newfound säljer också hälften av fångsten från räktrålaren Saputi på 2 634 bruttoton som ägs och drivs av Nataaqnaq Fisheries Ltd i St. John. Saputi fiskar på en räkfiskelicens som ägs av Qikiqtaaluk Corporation. Även det danska företaget Sirena A/S köper räkor från Nataaqnaq.

Nataaqnaq äger också en annan trålare, Inuksuk I på 1 990 bruttoton, som fiskar räkor och hälleflundra. Den ägs tillsammans med Baffin Fisheries Coalition (BFC) som ägs av inuiterna på Baffin Island i Nunavut. BFC har för sin del ytterligare två fiskebåtar för fiske av främst hälleflundra, Sikuvut (485 bruttoton) och Arlik II. Som det verkar så ägs Nataaqnaq av Qiqiqtaaluk, BFC och Labrador Shrimp Company (LFC).

Saputi

Saputi

Qiqiqtaaluk Corp ägs av Qikiqtani Inuit Association (tidigare Baffin Region Inuit Association) i Nunavut och spelar samma roll som Makivik Corp gör i Nunavik för Qikiqtani-inuiterna.

Newfound samarbetar också med Fogo Island Co-operative genom inköp av fisk från deras mindre fiskebåtar och genom att de bedriver fiske på deras kustnära fiskelicenser. Fogo Island Co-ops medlemmar fiskar en mängd olika sorters fisk och skaldjur med relativt små båtar. De samarbetar dessutom med danska Kangamiut Seafood A/S och andra europeiska företag som de exporterar via.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

SerienavigationLabrador Shrimp Company >>
Advertisements