Dags att fiska tonfisk i Kattegatt igen?

Blåfenad tonfisk i Atlanten har varit på utrotningens rand men börjat återhämta sig. I Norge där det en gång fast ett omfattande fiske på tonfisk (eller makrellstørje som det heter på norsk) har det efter cirka 50 år återigen börjat fiskas tonfisk. På försök. Samtidigt har flera makrillbåtar fått bifångster av tonfisk, i en del fall förhållandevis stora bifångster.

Även i Kattegatt och Skagerak fanns det en gång i tiden ett fiske av tonfisk. Danska yrkesfiskare och fritidsfiskare drog upp ganska stora mängder:

I 1940’erne og 1950’erne kunne man ofte støde på kuttere med fangst af adskillige tun på op til over 200 kg, og i Nordsøen, Skagerrak og Kattegat var efterårsfiskeriet efter tun så indbringende, at mange danske fiskere i årevis drev det med succes.

Efter 1950-talets stora fångster tog dock fisket snart slut:

Men for et halvt århundrede siden var det ikke nødvendigvis det rene pral, når en fisker sagde, at han havde hevet en krabat på over 200 kilo op fra Øresund.

’Fiskeeventyret’ toppede i 1950’erne, hvor der blev hevet op mod 2.000 ton blåfinnede tun i land i Danmark, men pludselig var eventyret slut for fiskerne – de store dyr var forsvundet, og tunen kunne nu kun findes på dåser i supermarkedet.

»Vi ved faktisk stadig ikke, hvorfor tunen forsvandt fra Danmark. Vi har flere teorier, men ingen aner, hvilken der er den rigtige,« fortæller professor Brian MacKenzie, som forsker i tunfisk ved Institut for Akvatiske Ressourcer på Danmarks Tekniske Universitet.

Att dra upp stora tonfiskar långt nere i Öresund var inte ovanligt och det finns gott om bilder på den tidens sportfiskare med jättelika tonfiskar.

Den blåfenade tonfisken är tillbaks i Norge och den har också börjat komma tillbaks till Skagerak och Kattegatt. Något som fått danska fiskare att begära möjlighet att få landa tonfisk de får som bifångst:

De nylige norske fangster af blåfinnet som utilsigtet bifangst i forbindelse med makrelfiskeriet, har fået såvel DFPO som DPPO til at henvende sig til NaturErhvervstyrelsen i Danmark. Det sker for at få en monitering af den blåfinnede tun i danske farvande, forklarer Henrik S. Lund, der er biolog i DFPO.

De danska fiskeriorganisationerna hänvisar till att det i avtalet om TAC (totalt tillåten fångst) för 2015 är avsatt en kvot på 32-33 ton för länder som inte har en egen kvot. De vill landa tonfiskbifångster inom ramen för denna kvot och detta avtal.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Gilla Habergsgubben på Patreon!
Become a patron at Patreon!