Hårda krav på MSC-märkt räkfiske

Från och med imorgon är svenskfiskade räkor från Skagerak och norska rännan MSC-märkta. Det danska räkfisket i samma områden förväntas bli MSC-märkta inom kort. Även det norska räkfisket i Skagerak och Nordsjön har certifiering på gång.

Nordhavsräka

Nordhavsräka

Det enda av dessa räkfisken som bedrivs på ett långsiktig hållbart och lagligt sätt är det danska räkfisket. i Det norska och svenska räkfisket går däremot allt inte rätt till. Därför ställs det också hårda krav på det svenska räkfisket. De olagliga utkast som förekommer, den uppgardering som förekommer måste vara åtgärdad inom ett år för annars får fisket inte behålla sin MSC-märkning:

By the first annual surveillance audit measures to stop the discarding of smaller shrimps should be implemented. At the second surveillance audit evidence should be provided that the MCS system has an ability to detect non-compliance and that there is no systematic discarding of smaller shrimp.

Att olaglig uppgradering förekommer förnekas i princip inte av någon, utom möjligtvis av de räkfiskare i norra Bohuslän som är organiserade i HKPO, även om den totala omfattningen sannolikt är större än vad som erkänns cosh så här står det exakt i rapporten om MSC-märkningen (de räknar med lite lägre olagliga utkast än vad jag gjort):

With systematic high‐grading taking place (as already concluded in PI 3.2.3), it is highly unlikely that observer trips will show the real magnitude of high‐grading. Since high‐grading is a known ‘hot’ issue, and illegal, vessels will obviously tend to avoid high‐grading (or at least reduce it) when observers are on board. This is especially a problem since we are not presented with any cross‐checking of the boiled/raw proportion for observed trips vs. the same proportion for unobserved trips.

In the absence of trustworthy data on the magnitude of the problem, an inference can be made from Danish data (the team already notes the comparative difference between the two fleets on page 14). If this comparison is carried out in bit more detail, it shows that the observer reports are likely an underestimate. The proportion of boiled shrimp in the Danish landings over the last 5 years has been approximately one third (see the two figures below – from the NAFO/ICES WG report Ulmestrand et al. 2014). To bring the Danish landings over this period – through systematic high‐grading – up to the Swedish level (50 % boiled), would have required high‐grading a quarter of the entire catch on average. This means that the highest Swedish recorded discard rate (high‐grading + undersized) of 31 %, is more likely the average – if we add discards of undersized shrimp of approx. 5 % (as the Danish discard estimates would suggest).

Problemet med kravet från MSC när det gäller dumpningen är att det för det svenska räkfiskets del inte finns några som helst möjligheter att tillmötesgå villkoren om inte Havs- och vattenmyndigheten får tummen ur och inför ett fungerande förvaltningssystem så snabbt som möjligt, helst omedelbart. De svenska räkfiskarna har föreslagit förändringar som är bra, även om jag tror att det krävs mer för att långsiktigt lösa problemen med dålig lönsamhet och uppgradering i det svenska räkfisket.

I och med MSC-märkningen tar WWF också bort rödflaggningen av räkor från Skagerak och Nordsjön.

– Världsnaturfonden WWF har tittat på MSC-certifieringen och ser det som ett steg i rätt riktning mot ett mer långsiktigt hållbart fiske av nordhavsräka i Västerhavet. I och med certifiering har vi nu tydlig spårbarhet från hav till bord, säger Inger Melander, fiskesakkunnig på WWF i ett pressmeddelande.

Ansvariga för samordningen av certifieringen har Göteborgs Fiskaution varit och de är glada för beslutet om MSC-märkning.

”Vi är glada att vi idag kan erbjuda MSC-certifierade räkor. Med alla miljömedvetna kunder är det viktigt att kunna bevisa att räkorna fiskas hållbart, därför har vi valt att genomgå denna kontroll mot MSC:s miljöstandard”, säger Henrik Johansson, Göteborgs Fiskauktion, som samordnat certifieringen av fisket.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på ”Hårda krav på MSC-märkt räkfiske”

Kommentarer är stängda.