Det verkar inte ha blivit något av med familjen Bryngelds frystrålaräventyr

Familjen Bryngeld köpte under förra året en frystrålare, Label Normandy, från det nederländska storföretaget Cornelis Vrolijk. Köpare var familjen finska fiskeriföretag, Oy Kotka Fiskeri AB. Frystrålaren var tänkt att sättas in i det finska fisket och Cornelis Vrolijk blev också delägare i Kotka Fiskeri och fick en plats i styrelsen för bolaget.

Båten som bytte namn till Windö 5 tycks dock inte ha registrerats som fiskebåt i Finland och ligger för närvarande i en nederländsk hamn. Om den hade registrerats som fiskebåt i Finland hade varit Finlands i särklass största fiskebåt med sina 1 059 bruttoton. Båten har fortfarande finsk flagg men har enligt Lloyds Register sålts till skotska Klondyke Fishing Co Ltd så nåt fiske i Östersjön tycks det inte bli.

Uppenbarligen så fungerade inte Bryngelds satsning på sillfiske med frystrålare och export av sill med Cornelis Vrolijks hjälp. Om det berodde på att båten inte fungerade som den skulle, att affärsidén inte fungerade eller nåt annat har jag ingen koll på. Men det fungerade uppenbarligen inte eftersom båten sålts vidare.

Bryngeld äger fortfarande en lång rad fiskebåtar, i Finland FIN-1125-T Windö och FIN-1116-U Hemland (om den inte sålts vidare), medan de i Sverige äger GG 505 Polar, GG 40 Runavik och GG 50 Mode (tidigare FIN-140-K Huovari).

 

Klondyke Fishing Co Ltd äger också båtarna FR 226 Challenge, FR 228 Chris Andra och FR 229 Taits.

Läs mer:

Advertisements