Themis – Ryberg

Familjen Ryberg är en fiskarfamilj från Rörö. Dock inte tillnärmelesvis lika stora fiskeriföretagare som familjen Johansson (Astrid Fiske) och idag har de inte heller någon större fiskebåt i Sverige. De äger dock Themis Fiskeri AB som hade en ganska hyfsad omsättning år 2011. Dessutom äger familjen Bokföringen HB K & G Ryberg.

Themis Fiskeri AB har de senast åren köpt och sålt en rad fiskebåtar som alla någon kortare tid hetat GG 144 Themis. Låt oss följa affärerna, något som är svårt då förvirring råder på olika sajter om vilken båt som är vilken.

2007 sålde Sune Lundgren sin andel i den dåvarande Themis till Anders Ryberg och Björn Ryberg (son till Anders Ryberg) som därefter var ensamma ägare. 2008 såldes denna båt till Nord Solund Fiskeriselskap AS och fick namnet SF 17SU Sjarmør och bör vara på 582 ton. Sjarmør är en snörpvadsbåt. Samtidigt köptes en ny båt som tidigare var S 202 Nimber. Året efter såldes denna GG 144 Themis till Sopelagic Ltd i Belize. Båten bytte namn till Sopelagic, är på 452 ton och fiskar utanför Västsahara. Vem som äger Sopelagic Ltd är inte känt. Sopelagic är en pelagisk trålare.

2010 köptes GG 912 Sunnanö från Gustus AB och bytte namn till GG 144 Themis. 2011 såldes båten av Anders Ryberg och Björn Ryberg till deras eget bolag Themis Fiskeri AB för att senare samma år säljas vidare till Themis Fiskeri A/S i Danmark. Även detta bolag ägs av familjen Ryberg. Båten är en pelagisk trålare på 711 ton och har namnet S 144 Themis. Man ägnar sig alltså åt pelagiskt fiske vilket innebär att man främst fiskar sill, skarpsill, makrill och tobis.

I Sverige verkar det som om Björn Ryberg äger den lilla fiskebåten GG 228 Rymo (numera LL 813 Wardö, men fortfarande ägd av Björn Ryberg). Marielle Ryberg, fru till Anders Ryberg, är också engagerad i AR Fiskeri AB tillsammans med Jens André Ryberg.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!