EU:s fiskeavtal med Marocko är en skandal

EU:s fiskeavtal med Marocko leder till vad som i praktiken är olagligt fiske i ett ockuperat lands farvatten, Västsaharas farvatten. Inte nog med det, det innebär också rovfiske på de fattiga länders resurser och utfiskning:

En anledning till ockupationen är Västsaharas rika fiskevatten och omfattande fosfatfyndigheter. Dessa naturresurser utnyttjar Marocko utan att varken arbetstillfällen eller intäkter kommer västsaharierna till del. EU har ett ansvar för att inte delta i att tömma Västsaharas naturresurser genom de mycket förmånliga handels- och fiskeavtalen mellan EU och Marocko. Förra gången fiskeavtalet förhandlades röstade Sveriges regering i ministerrådet, som enda land i EU, nej till avtalet. Den 27 februari, på Västsaharas nationaldag, löper det avtalet ut.

Ett avtal mellan EU och Marocko som leder till fortsatt utfiskning av haven och av Västsaharas reurser är inte acceptabelt. Ett sådant avtal vore en skandal.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2011.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!