Niisa, Qajaq och Sikuaq

Förutom Royal Greenland och Polar finns tre andra större fiskeriföretag på Grönland som också sysslar med räkfiske. Det är Niisa Trawl A/S, Qajaq Trawl A/S och Sikuaq Trawl A/S.

Qajaq äger den jättestora frysräktrålaren GR 6-373 Markus på 3 377 ton, Niisa äger frysräktrålaren GR 6-310 Regina C på 2 772 ton medan Sikuaq äger räkfrystrålaren GR 6-22 Steffen C på 2 139 ton.

Niisa och Sikuaq säljer sina räkor via Kangamiut Seafood A/S som bland annat  också säljer torsk och kolja från Barents hav och Ishavet och hälleflundra från grönländska farvatten. Kangamiut har tidigare pekats ut som ett företag som köper upp illegalt fångad torsk. Kangamiut Seafood A/S grundades 1975 av Niels Vinther Rasmussen and Jørgen Urne och verkar idag ägas/drivas av den förstnämndes ättlingar.

Qajaq säljer för sin del räkorna via Sirena A/S som grundades 1985 av Steen Riber och Peter Buhl. De två äger fortfarande företaget. Sirena köper från fler fiskeriföretag, som MV Osprey Ltd i Canada som äger räkfrystrålaren Northern Eagle på 2 134 ton. Tidigare ägde man också Northern Osprey på 2 943 ton, men den båten heter numera Langvin och ägs av Ole Edvardsen i Ålesund.

En annan båt som Sirena uppger att man köper räkor från är Laasarus som numera heter Katsheshuk II som är på 1 885 ton och hör hemma i Canada. Ägare är Katsheshuk Fisheries. Vidare trålaren Inuksuk I (tidigare ägd av Royal Greenland) på 1 990 ton som de senaste åren vandrat runt i olika länder med olika ägare, men nu verkar ägas av Nataaqnaq Fisheries i Canada som också äger räktrålaren Labrador Storm på 2 251 ton (tidigare ägd av Royal Greenland under namnet Tasermiut) och den del andra båtar som Sirena A/S också listar på sin sida.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!