Färöiskt överfiske till WTO

Färöarna har beslutat att gå till Världshandelsorganisationen (WTO) för att bli kvitt EU-sanktioner. Sanktionerna finns för att Färöarna i praktiken ägnar sig åt överfiske, rovfiske av sill och makrill.  Något som lett till förbud för färöiska fiskebåtar och andra fartyg med färöiskt fångad fisk att lägga till och sälja fisken i EU-hamnar:

Forbuddet, der nu har varet en måneds tid, gælder færøske fartøjer, der fisker eller transporterer atlantisk-skandinavisk sild og makrel eller produkter fra Færøerne og som har til hensigt at lande disse i EU’s havne. Et forbud der dog er undtaget force majeure eller nødstilfælde, som omtalt i artikel 18 i De Forenende Nationers Havretskonvention fra 1982

Færøerne sælger fisken udenfor EU og Norge

Konflikten har tvunget Færøerne til at finde nye afsætningsveje, og derfor sælges deres fisk nu til Rusland, Asien og Afrika og ikke som tidligere, til de nordiske lande og EU.

MakrillFörhandlingarna om makrillkvoter inför 2014 är just nu avbrutna, men ska tas upp igen under november månad:

På mødet i London blev der i øvrigt fremlagt nye friske data fra togtet i 2013. De data viser, at 45 procent af makrellen hører til i Norsk Zone mod 36 procent i 2012. Tilsvarende er andelen af makrel i Islandsk zone gået fra 27 til 17 procent.

Norge havde i 2012 28,3 procent af den samlede kvote, som var fordelt mellem de lande, der havde indgået en aftale om fordelingen. Men på grund af det uregulerede fiskeri i Island og Færøerne lå andelen af det samlede fiskeri på ca. 20 procent.

De norska fiskarnas organisation, Fiskebåt, vill inte att förhandlingarna ska ge Färöarna större kvoter än tidigare och vill inte så som EU tycks vilja, lämna över kvoter till Färöarna. Man menar att det skulle vara att gynna icke-hållbart fiske, tjuvfiske och överfiske. Kanske är det en anledning till att Norge ska hålla separata förhandlingar med Färöarna.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!