Juan A Argibay Perez – en ökänd tjuvfiskare

Inlägg nr 1 av 4 i serien Ökända europeiska fiskeriföretag

En av de mer kända tjuvfiskarna, fiskepiraterna, i världen är JA Argibay Perez från La Coruna i Spanien. Han äger eller har ägt tre ökända fiskebåtar som bytt namn och registreringsland oändligt antal gånger.

Det senast kända är att den ena båten numera heter Octopus-1 och är registrerad i Honduras. Båten är på 1 322 ton och har återfunnits lite överallt i världen, inklusive södra Atlanten och utanför Västafrika, på illegalt fiske. En annan båt heter numera Ray och ägs av Belfast Global SA i Panama. Ray är på 1 145 ton och hörde senast hemma i Belize, men ska ha förlorat den flaggan. Vilken flagg båten har idag är oklart. Även Ray återfinns lite här och var i haven, bland annat i Sydatlanten där båten har fiskat tandfisk illegalt.  Ray är en backebåt (långrevsbåt). Belfast Global SA ägs sannolikt av Argibay Perez:

Belfast Global, SA 53rd E Street, Urbanizacion Marbella MMG Tower, 16th Floor Panamá – Republica Panama. The operator of the vessel is Belfast Global S.A. Explanada del Castillo S/N 35008 Las Palmas de Gran Canaria (Spain).

According to LexisNexis Mr. Juan Manuel Freire Rodriguez of Belfast Global is an executive of Freiremar Sociedad Anonomia, Avenida de los Consignatorios S/N, Las Palmas de Gran Canaria 35008 Spain. This is the same address and similar name as Freiremar SA.

Freiremar SA is the former owner of Ray’s sister vessel Challenge, IMO 6622642. Challenge is on the CCAMLR IUU vessel list for fishing inside the CCAMLR regulatory area without a license. The first sighting of the vessel in unregulated fishing in the CCAMLR area was in 2006. Freiremar was associated with the vessel from the year 2000 (through what appears to be a subsidiary; Prion Ltd in Falkland Islands to January 2005) to October 2005 when the vessel was sold to Argibay Perez JA, Apdo 141, 15960 Santa Uxia de Ribeira (La Coruna), Spain.

Den tredje båten som kan kopplas till Argibay Perez är alltså Challenge på 900 ton, senast hemmahörande i Panama. Det är dock oklart om Challenge fortfarande existerar. Freiremar är dock inget bolag som tillhör honom. Det är ett stort spanskt livsmedels-, fisk- och transportföretag med 1 600 anställda, 35 frysbåtar och 26 andra båtar.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen.

SerienavigationVidal Armadores och Hijos Vidal Bandin >>
Advertisements