HaV-satsning på 38 miljoner för att utveckla ett mer selektivt fiske

HaV-satsning på 38 miljoner för att utveckla ett mer selektivt fiske

Foto: Lisa Klang

Nästa år införs landningsskyldighet för vissa fiskarter i Östersjön och i Västerhavet

– Syftet är att nå ett långsiktigt hållbart fiske och reglerna är en viktig del i den nya gemensamma fiskeripolitiken inom EU. Som ett led i detta arbete kommer vi under fyra år att fördela totalt 38 miljoner till projekt som utvecklar redskap och metoder för ett selektivt fiske, säger Andreas Sundelöf på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

Fiskare slänger ibland fångster överbord, antingen levande eller död fisk. Skälet kan exempelvis vara att göra sig av med arter där kvoterna är slut, eller om fiskarna är för små.

I EU:s nya fiskeripolitik blir fiskare skyldiga att ta i land all fisk man tar upp med vissa undantag.  Landningsskyldigheten innebär att alla fångster ska registreras  samt i de flesta fall tas i land och räknas av från kvoterna. Fiskar som är för små får inte säljas som människoföda. De nya reglerna ska driva på utvecklingen mot ett mer selektivt fiske och leda till pålitligare fångstuppgifter. Reglerna kommer att införas stegvis mellan 2015 och 2019 för stora delar av det kommersiella fisket i EU:s vatten.

De 38 miljonerna i HaV-satsningen ska gå till projekt som leder till färre bifångster, att mindre mängd oönskad fisk fångas och att överlevnaden av återutsatt fisk ökar.

– Vi hoppas nu få in många bra idéer från näringen med särskilt fokus på de fisken där det i dag finns stora problem med utkast, säger Andreas Sundelöf, utredare på enheten för forskning och miljömål på HaV.

– För  2015 är det viktigast att utveckla fisket i Östersjön eftersom de fiskena är först ut med att omfattas av de nya reglerna. Men för HaV är även utveckling av räk- och kräftfisket i Västerhavet prioriterade områden.

Sedan 2009 finns redan krav på att landa all fångst av arter med fångstbegränsningar där fisken håller lagstadgat minimimått eller där minimimått saknas, exempelvis räka. Från och med 1 januari 2015 gäller alltså landningsskyldighet för flera arter i Östersjön, exempelvis sill, torsk och lax .

Under perioden 2016-2019 införs landningsskyldigheten  stegvis för exempelvis torsk, vitling, kolja, gråsej och havskräfta i Västerhavet.

HaV har för 2014 valt att ge ett särskilt uppdrag till Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU att skapa ett sekretariat för selektivt fiske. Sekretariatet får ansvar för att administrera delar av satsningen. De kommer bland annat att ta in idéer från näringen, sköta samråd och dialog mellan olika intressen och sköta upphandling.

–  I år fördelas tio miljoner kronor, även för för 2015 och 2016 satsas tio miljoner och för 2018 åtta miljoner kronor.  HaV:s prioriteringar är styrande för arbetet och det är myndigheten som tar beslut om vilka projekt som slutligen finansieras, säger Andreas Sundelöf.

Från och med 2015 förväntas den nya Europeiska fiskerifonden som Jordbruksverket förvaltar att vara på plats. I denna kommer det även att finnas ekonomiskt stöd för att utveckla selektiva redskap, vilket sannolikt innebär att HaV:s satsning på selektivt fiske från och med nästa år samordnas tillsammans med Jordbruksverket.

–  Vi uppmuntrar alla intresserade att bidra med idéer som kan leda till ett långsiktigt mer hållbart fiske. Alla förslag ska skickas till sekretariatet för selektivt fiske på SLU, Institutionen för akvatiska resurser i Lysekil, säger Andreas Sundelöf.

SLU:s sekretariat för selektivt fiske tar från och med den 8 april emot intresseanmälningar. HaV fattar beslut om vilka projekt som ska genomföras den 26 maj och 16 juni. Det går att skicka in idéer kring selektivt fiske till selektivt.fiske@slu.se

HaV/Njord

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Njord på Patreon!
Become a patron at Patreon!