EU-kommissionen vill skydda Kalix löjrom i USA

Kalix löjrom är ett av två svenska livsmedel som återfinns på EU-kommissionens lista över ursprungsbeteckningar som kräver särskilt skydd i handelsavtalet med USA. Totalt finns 223 som EU:s förhandlare vill att europeiska producenter ska ha ensamrätt till på den amerikanska marknaden.

EU-kommissionen hoppas att USA ska gå med på ”Kalix löjrom” ska få samma skydd i USA som i EU. Kalix löjrom måste vara producerad inom ett begränsat geografiskt område längs med den svenska kusten i Bottenviken.

Frågan om ursprungsskydd, vilket berör Kalix löjrom, är en av de knivigare frågorna i förhandlingarna mellan USA och EU om det så kallade TTIP-avtalet. I USA använder de sig främst av varumärkesskydd, och flera av de beteckningar som EU vill ha monopol på används sedan länge som generella namn av amerikanska producenter. För EU handlar det dock om stora värden.

Produkter med EU-skyddade beteckningar står idag för 30 procent av EU:s totala export av mat och dryck till USA.

Fiske av siklöja för tillverkning av och tillverkning av Kalix löjrom är idag MSC-märkt. Det är det enda siklöjefiske i världen som är MSC-märkt. I Sverige förekommer silklöjefiske också i Vänern, Vättern och Mälaren. Men bara i Bottenviken och Vänern förekommer ett fiske som är av lite större omfattning. Fisket bedrivs även i Vänern i huvudsak för tillverkning av löjrom.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!