Veckans båt – LL 9 Svartskär

LL 9 Svartskär är en liten räk- och kräfttrålare som är precis under 10 meter lång. För att vara en så liten båt har den en förhållandevis kraftig motor på 315 kW. Den ägs av Fiskebåten LL 9 Lysekil AB som ägs av Niclas Hallberg. Det är en av de 5 fiskebåtar som har tillstånd att tråla efter räka i Gullmarsfjorden och är också en av de båtar som ingår i MSC-märkningen för kräfta. Företaget omsatte 2,8 miljoner kronor det senast redovisade bokföringsåret vilket slutade med april 2015. Verksamheten verkar gå hyfsat.

Båten är av plast och byggdes 2005 i England för Fiskeri AB Santos (Bengt Antonsson) på Öckerö. På Öckerö hette båten GG 50 Santos. 2010 såldes den till Fiskebåten LL 9 Lysekil AB efter att detta företag sålt sin äldre och större båt som också bar namnet LL 9 Svartskär till Norge.

GG 50 Santos

GG 50 Santos. Bilden tagen när båten sålts till Lysekil. Bild: Terje Fredh/Sjöhistoriska. Licens: CC-by-SA

Svartskär är ett typexempel på en svensk kustfiskebåt som bedriver småskaligt kustnära fiske. Det är en trålare som fiskar med bottentrål, vilket är det vanliga i det kustnära fisket. Båtan har deltagit i utvecklingsarbetet och forskningen kring nya räktrålar.

Niclas Hallberg har också varit aktiv i SFPO:s räkkommitté och han är styrelseledamot i Lysekils Fiskhamnsförening.

LL 9 Svartskär

LL 9 Svartskär

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!