Ljus i torskburar ger större fångst

Ljus har tidigare testats i Norge för att öka fångsten av torsk vid fisk med burar, men resultaten av dessa försök har varit motstridiga och oklara. Forskare från norska Havforskningsinstituttet verkar nu ha löst problemet. Vid försöksfiske med fiskebåten ”Fangst” de har fått över 200 kg torsk i en enda bur.

Anledningen till experimenten med artificiellt ljus i torskburar är att bar en liten del av den torsk som lockas till burar med agn faktiskt lockas in i buren. Torkburar har därför inte vista sig vara användbara i ett kommersiellt fiske då lönsamheten blivit för dålig. Med ljus lockas betydligt fler torskar in i burarna.

Vid försök i Norge har  olika typer av ljus testats i torskburar. Vitt ljus med hög intensitet gav de bästa resultaten. Burar med vitt ljus gav fångstmängder på tiotals kilo, medan burar utan ljus (bara agn) ofta var tomma. Rekordfångsten i en enda bur var 47 torskar med en genomsnittlig vikt på 5 kg.

Förklaringen till dessa resultat var att burarna med ljus lockade till sig krill (lysräkor). Täta stim av krill samlades runt ljuset. Krill är ett naturligt byte för torsk som därför lockades in i burarna för att äta krill.

Data från de norska experimenten kommer nu att analyseras innan de publiceras i en vetenskaplig tidskrift. Baserat på dessa ska  nya tester genomföras i kommersiellt fiske i andra områden.

Om det går att fiska torsk kommersiellt på ett lönsamt sätt med bur kan torskfiske med bur kanske bli ett alternativ till bottentrålning i vissa områden.

Försöken finansieras av medel från EU-projektet MINOUW och FHF.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!