Stora mängder ansjovis i Öresund

Ansjovis

Ansjovis

Ansjovis är en pelagisk stimfisk, släkt med sill och skarpsill (brisling), som fiskas mycket i södra Europa. De har förr inte förekommit i större mängd så långt norrut som Skagerak, Kattegatt och Öresund, men det har blivit allt vanligare med ansjovis under senare år. Även sardiner som också fiskas mycket i södra Europa har blivit vanligare. Bifångsten av ansjovis i skarpsillsfisket har också ökat. Anledningen till det ökande antalet ansjovis i nordiska farvatten är inte helt klarlagd, men sannolikt har det med varmare vatten att göra:

Der er tidligere på året blevet konstateret store stimer af ansjoser i den nordlige del af Øresund, lyder meldingen fra Øresundsakvariet. Den lille stimefisk er i de senere år blevet set i danske farvande, men ikke i så store mængder som i år. Det er ifølge Øresundsakvariet gode forhold for ynglen, der er årsag til væksten i år.

– Dem vi ser i øjeblikket i Øresund har været på en lang fødevandring formentlig fra Middelhavsområdet og eller den sydlige Nordsø og er blevet ført hertil med strømmen og udsigten til gode fødeforhold, siger Jens P. Jeppesen fra Øresundsakvariet.

Om det er stigende havtemperaturer eller forekomsten af store mængder dyreplankton, som befinder sig i de danske farvande, der er årsagen, er uvist.

Fisket på ansjovis är fritt i Nordsjön, Skagerak och Kattegatt och inga fastställda kvoter finns.

Fisken ansjovis och fisken sardiner ska inte förväxlas med de inlagda produkter som bär samma namn. De senare består ofta av skarpsill (brisling).

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!