Veckans båt – KA 15 Tallona

KA 15 Tallona är en ståltrålare som byggdes 1986 på Smögens Plåt & Svetsindustri AB i Smögen. Bruttotonnaget är 165, längden nästan 24 meter och med en motor på 500 kW. Den byggdes för och ägs av familjen Fredriksson och har sin hemmahamn på Sturkö vid Karlskrona. Sturkö är en ganska stor ö med 1 500 invånare. Fiskhamnen ligger vid Ekenabben. I Sanda finns en mindre hamn.

KA 15 Tallona.

KA 15 Tallona. Bild: Terje Fredh. Licens: CC-by-SA

Från den var nybyggd har båten ägts via bolaget Tallona AB som bildades 1984. Ägare av bolaget idag är bröderna Bengt Fredriksson och Tage Fredriksson. I styrelsen sitter också Gerd Kristina Blivik och Astrid Fredriksson (mor till bröderna) som suppleanter. Tidigare var brödernas far Karl-Gustav Fredriksson också delägare.

Mellan 1961 och 1986 hade Per Fredriksson, Karl-Gustav Fredriksson och Gustav Alrik Fredriksson en trätrålare på 47 bruttoton som byggdes 1925 på Gustavsson & Söner i Landskrona. 1989-1991 var den tillbaka på Sturkö med namnet KA 149 Altana och med Gert Fredriksson som ägare.

KA 15 Tallona är en av de båtar som fiskar mest torsk i Östersjön och företaget har de senaste åren gått med vinst. Ägarna av Tallona AB hör till de få östersjöbaserade fiskare som är aktiva och som anpassar sitt fiske efter regler och lagar men samtidigt så att det kan bedriva ett mer blandat fiske än bara torskfiske med trål. Att vara mindre beroende av ett enda fiske gör att lönsamheten över tid blir bättre. Företaget äger sålunda också KA 38 Stjärnfors som främst fiskar sill på kustkvoten. Att fiska både sill och torsk är ekonomiskt fördelaktigt och dessutom sysselsättningsmässigt fördelaktigt.

KA 15 Tallona

KA 15 Tallona. Licens: CC-by-NC

2016 landade KA 15 Tallona 304 ton torsk samt mindre mängder rödspätta och makrill. KA 38 Stjärnfors landade för sin del 489 ton sill. Stjärnfors har sin hemmahamn i Sanda på Sturkö.

Ekenabben, Sturkö

Ekenabben, Sturkö

Säväl Astrid Fredriksson som Bengt Fredriksson finns med i en bok om Blekingefisket, Fiskare berättar, som gavs ut av Östra Blekinges Hembygdsförening på 1990-talet.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!