Mindre tobiskvot än 2017

Internationella Havsforskningsrådet (ICES) har just kommit med sin rådgivning om tobiskvoten för 2018. Enligt rådgivningen blir det en minskad tobiskvot vilket är förväntat då kvoten 2017 var den högsta på många år. Tobis (sandeel på engelska) fiskas i huvudsak av danska yrkesfiskare och av norska och svenska yrkesfiskare som dock bara fiskar en liten del av det som det danska yrkesfisket fångar.

I område 1 (Dogger Bank) rekommenderar ICES en kvot på 134 461 ton vilket ska jämföras med förra årets rekommendation på 255 956 ton. Detta är något som danska DFPO verkar kunna acceptera då ordföranden Svend-Erik Andersen i ett pressmeddelande säger:

– Vi ville selvfølgelig gerne have haft en større kvote i 2018, men vi tager den biologiske rådgivning til efterretning. Vi må så håbe på betydeligt bedre priser end sidste år, siger formanden for Danmarks Fiskeriforening PO, Svend-Erik Andersen.

Han är dock betydligt mindre nöjd med rådgivningen som berör område 2 invid den jylländska kusten där ICES bara rekommenderar ett begränsat undersöknings/provfiske på 5 000 ton jämfört med rådet om en kvot på 175 941 ton år 2017. Andersen är helt oförstående till denna rådgivning:

– Vi forstår ganske simpelt ikke denne anbefaling. Den er i strid med al logik. Sidste år var fiskeriet i området historisk stort og kvoten i overensstemmelse med den biologiske rådgivning, siger Svend-Erik Andersen.

Derfor anbefaler Danmarks Fiskeriforening, at der for område 2 gennemføres moniteringsfiskeri, så bestandens størrelse undersøges i sæsonen.

– Fiskerne oplever tobis i området, fx fanges der torsk fulde af tobis. Så det er underligt, at tobisen skulle være borte. ICES henviser selv til, at rådgivningen er forbundet med manglende 3 og 4-årige fisk i fangsterne i 2017. Hvorvidt denne forklaring er korrekt eller ej, bør efterprøves. Det er derfor vigtigt, at vi får gennemført et moniteringsfiskeri, siger Svend-Erik Andersen.

Närmare Storbritannien, i område 4, är kvotrekommendationen nästan oförändrad, 59 345 ton jämfört med 54 043 ton år 2017. Detta är de danska yrkesfiskarna nöjda med.

Även i norska vatten (område 3 och 5) ser det ut som om tobiskvoten kommer att bli hyggligt stor, minst 70 000 ton, men det kan bli ändringar efter provfiske i april-maj. Kvoten i norska vatten kommer dock sannolikt inte att bli lika stor som 2017 då den var 120 000 ton. ICES rekommendation för område 3 är 108 365 ton jämfört med 74 176 ton år 2017. Dvs en ganska rejäl ökning. Område 3 ligger i huvudsak i norskt vatten.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,