Nya GG 707 Arkö döpt och uppvisad

Den 29 juni var det dop och presentation av nya GG 707 Arkö, den första nybyggda räktrålaren i Sverige på mycket lång tid. 28 meter lång och med ett bruttotonnage på 335 bruttoton är det också Sveriges största räktrålare utifrån tonnaget, men bara den näst största till längden då GG 504 Randi är 32 meter lång. Skrovet är byggt på Rigavarvet i Lettland och båten färdigställd på Tjörnvarvet i Rönnäng. Hemmahamn är Dyrön.

Ägare av båten är Arkö Fiske AB som ägs av Roger Aronsson, hans två söner Johan och Victor Aronsson samt Mathias Ivarsson. Mathias Ivarsson är släkt med Martin Ivarsson på den stora pelagiska båten GG 330 Carmona som också personligen äger den indre båten GG 402 Vågen samt är delägare i den mindre trålaren GG 350 Liz liksom med Ivarssons på Fotö som i olika bolag och konstellationer äger räkfiskebåtarna GG 73 Ingun, GG 105 Titania, SD 191 Silverön, GG 773 Signora och GG 980 Danafjord.

Den gamla GG 707 Arkö landade 123 ton räkor år 2017 vilket innebar att det var den största räkfiskebåten i Sverige det året. Arkö brukar vara den svenskflaggade räkfiskebåt som landar mest. Det är dock inte som landar mest om vi ser till svenskägda räkfiskebåtar. Det är S 158 Saron som har dansk flagg. Den landade 314 ton år 2017. Många räkfiskebåtar landar också ganska stora eller stora mängder fisk. Detta gäller dock inte GG 707 Arkö.

2016 omsatte företaget Arkö Fiske AB 18,8 miljoner kronor. De säljer sina räkor under ett eget varumärke, Arköräkor, och får oftast mer betalt än andra räkfiskebåtar för räkorna.

På filmen som gjorts av STO syns ägarfamiljerna Aronsson och Ivarsson, Tjörnvarvets Mats Arvidsson, också delägare i den pelagiska båten GG 778 Lövön och en massa olika inbjudna gäster. Mats Arvidsson och Mathias Ivarsson håller tal. Reine Johansson, tidigare ordförande för Sveriges Fiskare, skymtar också förbi.

Läs mer:

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!