Åtal mot musselodlare

Bohus Havsbruk AB är ett företag som odlar musslor i naturreservatet Stigfjorden mellan Tjörn och Orust. Nu har ägarna bakom Bohus havsbruk, syskonen Katrin och Per Persson, åtalats för djurplågeri. Enligt åklagaren Patrik Stintzing har ett stort antal sjöfåglar utsatts för lidande då de fastnat i näten runt musselodlingarna i Stigfjorden, från den 23 oktober 2015 och framåt.

Enligt tidningen GT finns det ett flertal filmer som visar hur fåglar fastnar i de nät som företaget hängt upp för att skydda odlingarna. Liknande nät finns inte vid andra företags musselodlingar då de använder andra metoder för att minska mängden musslor som sjöfåglar, främst ejdrar, äter. Näten spänns upp både över och under vattenytan mellan odlingslinorna för att hindra fåglar från att äta musslor.

I april i år hittade ett par öringfiskare sju döda ejdrar vid stranden till Stigfjorden inte långt från Bohus havsbruks anläggningar. När ejdrarna analyserats stod det klart att de inte dött av någon sjukdom utan var fullt friska och att de dött av svält och drunkning.

Ungefär samtidigt öringfiskarna hittade de döda ejdrarna kallades Kustbevakningen ut till Bohus havsbruks musselodlingar i Stigfjorden. De hittade ett stort antal ejdrar som fastnat i näten som spänts upp vid odlingen.

Nu har företagets arbete lett till åtal av ägarna för djurplågeri där anställda är vittnen och bolagets egna loggböcker utgör bevisning:

Åklagaren har kallat en av bolagets tidigare anställda till rättegången. I förhör vittnar han om att det kunde fastna 2-3 fåglar varje dag i näten och att de anställda fick order om att plocka bort dem snabbt så det inte skulle synas för allmänheten.

Bolagets egna loggar, där fastnade och döda ejdrar omskrivs, är också del av åtalet, liksom rapporten om de sju ilandflutna döda ejdrarna på stranden.

De två ägarna bakom Bohus Havsbruk förnekar brott:

Varken vd Katrin Persson eller medåtalade Per Persson vill kommentera åtalet i sig, men då GT under onsdagen träffade dem ute till havs vid musselodlingarna i Stigfjorden uppgav de att det rört sig om enskilda olyckligheter.

Att näten som ska skydda musselodlingarna är under utveckling för att inte skada naturen.

De nekar bestämt till att ha begått något brottsligt.

Samma version gav vd Katrin Persson häromveckan då vi på bolagets kontor i till synes nyrenoverade lokaler i Göteborg spelade upp en av de filmer som nu ingår i åtalet.

Den flera minuter långa filmen visar fåglar, både döda och levande, som sitter fast i näten som omger odlingarna i Stigfjorden.

– Vi strävar mot noll interaktion. Det här är ett undantag, sa Katrin Persson och motsatte sig bilden av att de ejdrar som sköljts i land på stränderna intill odlingarna skulle ha med deras verksamhet att göra.

Bohus Havsbruk och dess ägare menar att deras metod för att skydda musslorna från att bli uppätna fungerar bra. De anser också att det är den mest miljövänliga metoden som finns och att de inte haft några problem under hösten.

Bohus Havsbruk AB som ingår i en större koncern, Solve Persson Invest AB, bildades 2012 och har ingen direkt lysande ekonomi. Företaget som har 3 anställda har gått med förlust samtliga verksamhetsår.

I Solve Persson Invest AB ingår även Carapax Marine Group AB med 4 anställda som gör eller säljer hummertinor och kräftburar, Bohusläns Sjöentreprenad AB, Bohus Ekofiskeri AB som inte längre bedriver någon verksamhet samt en del andra företag. Huvudkontoret finns i Klippan i Göteborg. Solve Persson Invest har en bättre ekonomi än dotterbolaget Bohus Havsbruk AB. Det totala antalets anställda i koncernen är cirka 10 personer.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!