Stor internationell havskonferens i Göteborg

Den 9-12 september arrangeras ICES, Internationella Havsforskningsrådets, konferens ASC 2019 i Göteborg. På plats finns representanter för forskning, politik och civilsamhälle inom det marina området. Medverkar gör också landsbygdsminister Jennie Nilsson. Under konferensen diskuteras bland annat hur vi kan använda haven samtidigt som vi tar hand om och vårdar våra marina resurser.

– Jag ser fram emot att få hälsa ICES och alla deltagare välkomna till Sverige och Göteborg. Det känns viktigt att representanter från hela världen kan samlas på en sådan här mötesplats för att diskutera och dela med sig av den senaste kunskapen inom havsforskningsområdet, säger Jennie Nilsson, landsbygdsminister.

ICES är en mellanstatlig organisation som arbetar för att öka kunskapen om den marina miljön samt omsätta denna kunskap i faktabaserad och opolitisk rådgivning. Varje år arrangerar ICES en vetenskaplig konferens som de 20 medlemsländerna turas om att stå värd för. Senast Sverige stod värd för ASC var 1999. Nu är det dags att sätta Sverige på kartan i dessa sammanhang igen.

– HaV har fått uppdraget från Regeringskansliet att genomföra Sveriges värdskap för konferensen, ett väldigt prestigefyllt och viktigt uppdrag. Syftet med konferensen är att samla representanter för forskning, politik och civilsamhälle inom det marina området för att se över pågående forskning, presentera innovationer, identifiera behov och skapa tvärsektoriella utbyten och nätverk, säger Jakob Granit, generaldirektör på Havs- och vattenmyndigheten, HaV, i ett pressmeddelande.

Förutom en rad spännande programpunkter, keynotes och nätverk arrangerar HaV en öppningssession under måndag förmiddag. Debatten kommer att fokusera på den maritima sektorn, fiske, vattenförvaltning, planering och ansvarsfrågor.

– Vi har fått till en väldigt spännande programpunkt. Det medverkar en rad intressanta föreläsare och samtalet kommer att fokusera på forskningens betydelse, roll och utmaningar för att kunna bidra till att uppnå SDG14-målen. Det vill säga målen att bevara och nyttja haven och de marina resurserna på ett hållbart sätt för en hållbar utveckling, fortsätter Jakob Granit.

En rad namnkunniga deltar i samtalet som Dr. Cleopatra Doumbia-Henry från World Maritime University, Professor Manuel Barange, Fisheries and Aquaculture Department, Food and Agriculture Organization of the United Nations, Professor Katherine Richardson, Sustainability Science Center, University of Copenhagen, Professor Elisa Morgera, University of Strathclyde och Dr. Vladimir Ryabinin, The Intergovernmental Oceanographics Commission of Unesco.

På konferensen finns ett stort fokus på de forskare som är nya i sina roller och besöker ASC för första gången.

– Ett antal evenemang arrangeras för forskare som precis startat sina karriärer. Här får de bland annat möjlighet att lära mer kring varför de ska bli duktiga på att dela vad de gör, vad de vet och varför deras forskning spelar roll. De får också tillfälle att knyta värdefulla kontakter under konferensen, säger Jakob Granit.

Under veckan finns möjligheter till intressanta utflykter. Till exempel erbjuder Sveriges lantbruksuniversitetet, SLU, en visning på Sveriges forskningsfartyg R/V Svea. Forskare från SLU och SMHI visar fartyget och utrustningen ombord. 

– Det finns även möjlighet att besöka fantastiska ställen som Kosters nationalpark och Sven Lovén centrum för marin infrastruktur. Det finns oändliga möjligheter till ny kunskap och inspiration under konferensen. Vi ser fram emot en riktigt intressant vecka, avslutar Jakob Granit. 

Hela veckans program

Gilla Njord på Patreon!
Become a patron at Patreon!