Polens största fiskeriföretag 2019

I Polen finns det ett par större fiskeriföretag som ägnar sig åt fiske långt från Polen. De är alla utlandsägda med isländska Samherji som ägare. Dessutom finns det ett stort antal företag som ägnar sig åt fiske i Östersjön. De flesta av dem är små företag och det viktigaste fisket har länge varit torskfisket.

De största företag inom det internationella fisket är Atlantex Sp.z.o.o. och Arctic Navigations Sp.z.o.o. som både kontrolleras av den isländska storkoncernen Samherji. Både företagen ägnar sig åt fiske på internationellt vatten eller utanför Västafrika och Irland. Samherji äger också transport- och logistikföretag i Polen.

Det största företaget när det gäller fisket i Östersjön är Gadus Sp.z.o.o. som helt eller delvis äger omkring 15 fiskebåtar av olika storlek. En av dem är pelagisk trålare som ägs av bolaget DP Pelagic Sp.z.o.o. i vilket Gadus äger 29%. Resterande aktier i företaget kontrolleras av Västkustfisk SVC AB i Sverige och FF Skagen A/S i Danmark som båda kontrolleras av västsvenska yrkesfiskare. Ägare av Gadus Sp.z.o.o. är familjen Sztormowski. Gadus driver även fiskberedningsindustri och logistikverksamhet.

Koga-Maris är ett annat familjeägt företag med familjen Groenwald som ägare. De äger också fiskodlingsföretaget Transryb och logistikföretag.

Det offentligt ägda företaget Szkuner Sp.z.o.o. driver också hamnen i Władysławowo såväl som ett varv i samma stad, förutom fiskeriverksamhet med 5 fiskebåtar.

Omsättning för polska fiskeriföretag är svår att få tag på, men för de största finns omsättningen för 2015 eller 2016 i en rapport från EU.

Polens största fiskeriföretag efter omsättning 2016, bolag, omsättning mijoner EUR, ägare

  1. Gadus Sp.z.o.o., 45 (2015), fam. Sztormowski
  2. Atlantex Sp.z.o.o,, 34 (2015), Samherji
  3. Arctic Navigations Sp.z.o.o., 12,6, Samherji
  4. Szkuner Sp.z.o.o., 6,5, Regionstyret i Puck
  5. Koga-Maris, 4,3, fam. Groenwald

Källa: Seafood Industry Integration in the EU och bolagens hemsidor

Andra större företag är Centrofish Ziemacki Jarosław som ägs av Ziemacki Jarosław och Denega-Necel som till 67% ägs av familjen Necel.

Läs också:

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!