Slut med räkfisket i norra Bohuslän

Slut med räkfisket i norra Bohuslän. En mycket stor del av det svenska räkfisket bedrivs i marina skyddsområden. Mest fiskas det i Bratten men det fiskas även i Kosterhavets nationalpark, Väderöfjorden och Gullmarsfjorden. Nu har riksdagen dock beslutat att det ska vara förbjudet med bottentrålning i marina skyddsområden innanför trålfiskegränsen vilket innebär att räkfisket i de nämnda områdena förutom Bratten måste upphöra. Någon möjlighet att fiska räkor på annat sätt än med bottentrål finns inte idag.

Vad det gäller kräftfisket med bottentrål berörs det inte av förbudet. Kräftor får inte trålas i Kosterhavet, Väderöfjorden och Gullmarsfjorden då dessa ligger innanför trålfiskegränsen. Det finns heller inga indragningsområden i dessa marina skyddsområden. I Bratten bedrivs inget större kräftfiske.

Svamlet om att burfiske av kräftor nu skulle kunna öka som framförs av Sportfiskarna är helt substanslöst. Det finns ingen anledning. att fiska kräftor med bur då trålfisket av kräfta i praktiken inet berörs av förbudet mot bottentrålning i marina skyddsområden.

Däremot drabbar förbudet mot bottentrålning i Kosterhavets nationalpark, Väderöfjorden och Gullmarsfjorden det småskaliga kustnära fisket. Detta då många trålare fiskar både räkor och kräftor. Och de är för små för att fiska längre ut till havs. Kan yrkesfiskarna inte längre fiska räkor blir ekonomin för dålig och många kommer tvingas lägga av. Redan tidigare har många räktrålare varit till salu. Nu lär det bli fler. Samtidigt finns inga köpare så vi lär få se fler båtar bli upphuggna.

Emn det finns förstås en möjlighet att rädda räkfisket. Genom att ge dispens för räktrålning i marina skyddsområden. Den möjligheten har Havs- och vattenmyndigheten.

Läs mer:


Upptäck mer från Svenssons Nyheter - Njord

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

2 svar på “Slut med räkfisket i norra Bohuslän”

  1. Enligt uppgift så är 70% av den räka som säljs i Sverige antingen norsk eller dansk,övrig alltså svensk.De kustnära båtar som är ute mellan i norra Bohuslän var landas eller rättare säljs den?Jag har fått den uppfattningen att det ofta är äldre fiskare som bedriver fisket i små båtar,så hur uppskattar du betydelsen för oss konsumenter? För räkfiskarna får det självklart betydelse när man måste söka andra fångstområden.

    1. Lokalt (direktföräljning) eller via Smögenauktionen. Det mesta som landas i Smögen är från danska trålare och nästan allt som landas i Göteborg från svenska båtar. Norge har dubbelt så stor kvot som Danmark som i sin tur har dubbelt så stor kvot som Sverige. Det finns cirka 40 aktiva svenska båtar. 10 av dem är stora och de flest av av dem hör hemma i Göteborgsområdet. Cirka 20 båtar kommer förmodligen att försvinna oavsett vad som händer med fisket och kvoterna.

      För konsumenterna har det en liten betydelse.

      De små båtarna drivs ofta av äldre fiskare på deltidsbasis. Du har helt rätt där. Men det finns flera yngre fiskare som lever på fiske i Kosterhavet, Väderöfjorden och Gullmarsfjorden. Exempelvis på Koster, i Grebbestad, på Smögen, i Lysekil och i Rönnäng. Kosnekvensen är att många (främst äldre förstås) lägger av och fiskelägen dör.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.