Tio gånger mer fisk i världshaven än vad man trott

Nya forskningsresultat tyder på att mängden fisk i världshaven är tio gånger större än vad tidigare uppskattningar visat. Fiskar av släktet Cyclothone är troligtvis det vanligaste ryggradsdjuret på jorden, enligt en studie som gjorts av spanska och norska havsforskare, verksamma vid King Abdullah University i Saudiarabien.

Cyclothone är små, självlysande fiskar som lever på stora djup ute i vattenmassan och finns ute i de stora oceanerna. De finns på mellan 200 och 1 000 meters djup och brukar kallas för mesopelagiska fiskar. På natten tar de sig upp till ytan och äter plankton medan de på dagen befinner sig djupt ner i havet. Blir fiskar av släktet Cyclothone skrämda lyser de upp, antagligen för att i sin tur skrämma rovfiskar.

Enligt forskningsledaren Xabier Irigoyen har bestånden av mesopelagisk fisk tidigare uppskattats till 1000 miljoner ton, men de nya uppskattningarna ger vid handen att det handlar om åtminstone 10 000 miljoner ton.

Fiskarna av släktet Cyclothone är små och de fiskas inte kommersiellt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Gilla Habergsgubben på Patreon!
Become a patron at Patreon!