Fotö

Fotö gamla hamn

Fotö gamla hamn

Fotö, i Göteborgs norra skärgård, är den sydligaste av de tio bebodda öarna i Öckerö kommun. Namnet Fotö uttalas Fo∂ö och borde alltså heta Fogdö på svenska.

Den gamla hamnen på Fotö ligger åt sydväst men ändå väl skyddad. Den används enbart som småbåtshamn och till en mindre gästhamn med 20 platser. Fiskebåtarna har istället flyttat till en hamn på Söö (byggd 1963) i nordost där bron till Hönö (byggd 1993) också finns. Fotö har genom sitt läge och bro till Hönö blivit en förort till Göteborg och har ökat sin befolkning under mycket lång tid. 1960 bodde cirka 370 invånare på ön och 2010 var det 620. På ön finns en skola för klasserna 1-5 och en pingstkyrka.

Fiske är dock fortfarande en viktig näring på Fotö. 2010 fanns 27 fiskebåtar som var hemmahörande på Fotö, motsvarande 1,9% av alla svenska fiskebåtar. De hade ett totalt tonnage på 2 051 ton, motsvarande 5,1% av det totala svenska fiskebåtstonnaget. Tonnagemässigt var Fotö då det fjärde största svenska fiskeläget.

Den största Fotöbåten var då Stella Nova, men den är numera bort och istället äger familjen Bryngelsson en stor danskregistrerad båt, AS 464 Stella Nova (645 ton). Kvarvarande lite större fiskebåtar på Fotö är bland annat GG 73 Ingun (222 ton), GG 218 Westfjord (499 ton), GG 562 Randi (324 ton), GG 892 Rigel (222 ton), GG 781 Sandefjord (155 ton) och Svanvik (221 ton). Förutom Stella Nova har större båtar som Stella Polaris och Ocean också försvunnit.  Men trots det och om danska Stella Nova inräknas så är Fotö fortfarande ett av Sveriges större fiskelägen (Westfjord och Randi verkar dock ha Göteborg som registrerad hemmahamn) med ett sammanlagt tonnage på nånstans omkring 2 300 ton. En liten ökning alltså. Men bara om vi räknar med Stella Nova i Danmark.

Stella Nova och Westfjord sysslar med pelagisk fiske, Ingun, Rigel, Sandefjord och Svanvik har tillstånd att fiska räkor men fiskar säkert annat också. GG 562 Randi (tidigare VG 562 Randi och hemmahörande i Träslövsläge) är främst en torskfiskebåt.

Hembygdsföreningens bok om Fotö

Ett svar på “Fotö”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.