Njord

Njord (”kraft”, ”styrka”), fornvästnordiska Njǫrðr, är en av vanerna och havets, vädrets, rikedomens, handelns, sjöfartens och fiskets gud i nordisk mytologi, far till tio barn varav Frej och Freja med sin första, okända hustru, som också var hans syster. Njord är son till Natt (mytologi)och Nagelfare samt halvbror till Frigg. Nerthus är den kvinnliga motsvarigheten till NJord och kan kanske också ha varit Njords första hustru/syster.

Vanerna verkar, till skillnad från asarna, ha tillämpat syskonäktenskap. Njord är uppväxt i Vanheim. Njord bor nu för tiden på Noatun beläget vid havet, enligt Snorres Edda. Njords andra hustru är Skade, en jättinna som är uppväxt i fjällen, som avskyr att vara vid havet och att höra fiskmåsarnas tjut. Njord tycker att ulvarnas tjut låter fasansfullt och tycker därför inte om fjällen. Därför bor de nu på var sin ort.

Njord, Frej och Freja är de enda vaner som säkert är kända till namn. De sägs i myten ha sänts till asarna som fredsgisslan efter kriget mellan de båda gudasläktena.

Källa: Wikipedia,