Hönö

Hönö som 1960 hade en befolkning på cirka 2 600 invånare har idag en befolkning på en bit över 5 000. 1960 var huvudelen av befolkningen uppdelad på tre fiskelägen, Klova, Röd och Heden. Heden hade det mest skyddade läget på insidan av ön.  Mellan 195 och 1959 var Hönö-Klova ett municipalsamhällee, fram till 1939 under namnet Hönö-Klåva och därefter med enbart Hönö som namn.

Idag är det Klova som har den stora och viktiga hamnen och det är främst i Klova det finns fiskebåtar kvar även om det finns mindre fiskebåtar även på andra håll. Men i huvudsak är Hönö idag en förort till Göteborg med en befolkning som pendlar till arbeten i centrala Göteborg, i Arendalsområdet och på Volvo.

I Klova finns också fiskemuseet och på Hönö finns ett antal frireligiösa församlingar såväl som en kyrka tillhörig Svenska kyrkan. Dessutom idrottsföreningar, en lång rad olika affärer, mindre industriområden etc.

Timor

Om Hönö Röd finns en hembygdsbok som ger mer information. Även på hembygdsföreningens hemsida finns mer att läsa om öns historia.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.