Donsö

Donsö ligger i Göteborgs södra skärgård, 16 kilometer sydväst om Göteborgs centrum och har cirka 1 500 invånare. Ön ligger i Styrsö socken och ingick till 1974 i Styrsö landskommun där ett municipalsamhälle fanns för ön/orten från 1 december 1911 till 31 december 1959.

Öns befolkning har ökat från 1 000 personer år 1960. På den tiden var Donsö i huvudsak ett fiskeläge. Än idag finns ett antal fiskebåtar och fiskeriföretag kvar på ön, de stora är AB Clipperton (GG 438 Clipperton), Bristol Fiske AB (GG 229 Bristol), Alfhild Fiske AB (GG 683 Rön) och Kristine Fiskeri AB som via dotterbolag äger en båt registrerad i Tyskland. Till det komemr ett antal mindre båtar

Idag är Donsö istället ett centrum för Sveriges rederinäring med ett 15-tal rederier om även dotterbolag och systerbolag i större koncerner räknas:

Donsötank
Furetank
Veritas Tankers
Sirius
Swedia
Tärntank
Älvtank
OljOla
Kiltank
Bunkertell Rederi
Northern (inklusive Donsö Bunkerservice)
Ekships

Donsö hamn

Donsö hamn

Donsö finns förskola och grundskola till och med årskurs 6, kyrka tillhörande Svenska Kyrkan och en missionskyrka tillhörande Svenska Missionskyrkan. Idrottsförening finns också liksom en del andra föreningar.