Fiskebåtar på Brännö och Styrsö

På Brännö bor en av mina bröder. Det är inte direkt känt som en ö där det finns fiskebåtar. Har faktiskt aldrig varit ett fiskeläge utan befolkningen har varit lotsar och/eller levt på jordbruk. Jag hittade två båtar med fiskenummer på ön. Dels GG 1025 Sylvia som ägs av Filip Fhager och har Donsö som hemmahamn enligt skeppslistan. Fast den brukar ligga i Rödsten där jag såg den även denna gång, denna gång tillsammans med en gammal träfiskebåt som väl numera är fritidsbåt. Den andra båten jag hittad evar en plastsnipa i Husvik. GG 97. Den saknar namn men uppges i skeppslistan ha Mathias Sörvik som ägare och hemmahamn på Marstrand. Den gamla före detta träfiskebåten heter Arona och tycks vara hemmahörande i Stockholm. I alla fall enligt skeppslistan.

På Styrsö finns det fler fiskebåtar, till och med några större. Ingen av de senare befann sig dock i hamn när jag besökte Styrsö och fiskehamnen i Sandvik. Däremot flera mindre båtar. GG 1151 Boskär, ägd av Lars Reine Larsson, GG 702 Hanna som ägs av Gunnar Tullock. Bredvid Hanna låg en nästan likadan båt med numret GG 377 och namnet Stina. Den finns inte upptagen i Skeppslistan så antingen är den inte längre en fiskebåt eller så är den nyare så att Skeppslistan ännu inte fått in den. Vidare fanns GG 226 Röskär på Styrsö, en båt med Donsö som hemmahamn och Stellan Johnsson som ägare samt GG 75 Manill med Manne Pettersson som ägare. De båtar där jag inte angett hemmahamn har Styrsö som hemmahamn. Till slut fanns där också en båt med namnet Tärnan. Den verkade inte ha nåt fiskenummer, annars finns det tre GG-båtar som har namnet Tärnan, en i Fiskebäck (GG 684), en i Önnered (GG 299) och en på Klädesholmen (GG 805) men båten på Styrsö är ingen av dem utan sannolikt en före detta fiskebåt.

branno_styrso01branno_styrso02branno_styrso03branno_styrso05branno_styrso04branno_styrso09branno_styrso08branno_styrso07branno_styrso06branno_styrso12branno_styrso11branno_styrso10branno_styrso16branno_styrso15branno_styrso14branno_styrso13branno_styrso18branno_styrso17branno_styrso22branno_styrso21branno_styrso20branno_styrso19branno_styrso26branno_styrso25branno_styrso24branno_styrso23branno_styrso30branno_styrso29branno_styrso28branno_styrso27

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Njord på Patreon!
Become a patron at Patreon!