Regeringen drar nödvändiga förändringar i långbänk

Regeringen drar nödvändiga förändringar i långbänk. I våras, närmare bestämt i mars, presenterade Havs- och vattenmyndigheten ett förslag till förändrat system för fiskeriförvaltningen i det demersala fisket. Demersalt fiske är fisket efter arter som kräfta, räka, sej, kolja, rödspätta och torsk. Meningen är att det ska införas ett system som liknar det system som finns i det pelagiska fisket och i det demersala fisket i Danmark med flera länder. Dvs med fiskerättigheter som är överförbara, dvs köp- och säljbara, möjliga att låna ut och låna in, hyra ut och hyra in.

Det föreslagna systemet syftar till att bidra till bättre förutsägbarhet och lönsamhet för företagen och hållbar förvaltning av fiskeresurser, samtidigt som det tar hänsyn till det småskaliga fiskets behov. HaV har samrått om olika delar av systemet med fisket och andra berörda intressenter.

Men regeringen behandlar inte ärendet trots att de tidigare utlovat att det skulle vara infört från den 1 januari 2025 så har unget hänt. Det ska tas upp i riksdagen men det ser ut att dröja länge innan det sker. Men det är bråttom. På grund av bristen överförbara fiskerättigheter dras den demersala fiskeflottan med omfattande lönsamhetsproblem.

Olönsamt fiske

En huvudorsak till detta är den stora överkapacitet som finns inom det demersal fisket men också mäkrliga beslut om förändrade sätt att beräkna beståndsstorlek som resulterat i kraftig minskade kvoter för räka trots att betståndet förmodligen inte alls minskat i storlek. Dessutom har höga oljerpriser samt en omodern fiskeflotta där båtarna har omoderna bränsleslukande mototer bidragit till lönsamhetsproblemen. Dessa problem kan lösas med hjälp av överförbara fiskerättigheter.

De företag som har bra ekonomi kan då överleva och skaffa tullräckligt stora fiskerättighter för att kunna bedriva ett lönsamt fiske. De företag som drivs av äldre personer eller är olönsamma kan sälja sina fiskerättigheter. De äldre yrkesfiskarna kan dra sig tillbaks utan att ha några skulder kvar.

Och det är bråttom för som det nu är riskerar en stor del av fiskeriföretagen att gå i konkurs. Det gäller dessutom de som faktiskt satsta på fisket för de har tagit lån som nu drar höga räntor. Ihop med de höga bränslepriserna har det skapat problem för dem.

Livsmedelsförsörjning

Väldigt många moderna räktrålare är därför för närvarande till salu. Även när det gäller kräfttrålare är många moderna båtar till salu. Ingen i Sverige kommer att köpa dem så länge inte ett nytt system med överförbara fiskerättigheter införs. Görs inte det snabbt så förstörs resten av de små möjligheter som Sverige har till självförsörjning med livsmedel. Och det är en mycket allvarlig utveckling i dessa tider med krig i Sveriges i närhet. Då behöver självförsörjningsgraden öka men med regeringens passivitet så minskar den istället.


Upptäck mer från Svenssons Nyheter - Njord

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.