WWF:s svammel om strömmingen/sillen

WWF:s svammel om strömmingen/sillen. WWF tycker att den svenska regeringen ska stoppa fisket av sill (strömming) i Östersjön och Bottenhavet. Forskarna från ICES menar samtidigt att fisket kan öka. Så varför tycker då WWF att fisket ska stoppas?

Sill/strömming

Sill/strömming. Foto: Germund Sellgren / WWF Sverige

För det första ljuger de om ICES inställning i frågan. För det andra ljuger de om att sillen/strömmingen är på väg att utrotas. Inte heller har strömmingsbeståndet (SSB) minskat katastrofalt de senaste åren i Östersjön. Beståndet är lika stort som det var vid 1990-talets början och på den nivån har det legat hela tiden sen dess.

I Bottenhavet har beståndet först ökat rejält i storlek för att sen minska igen till samma nivå som på 1970-talet. Men inte heller där är beståndet katastrofalt litet. Inte enligt ICES, dvs forskarna. WWF sprider helt enkelt lögner och falsk information.

Sill 2025

Sill/strömming Östersjön 2025

Sill/strömming i Bottenhavet

Sill/strömming för konsumtion

Dessutom klagar WWF på att sillen/strömmingen från Bottenhavet och Östersjön inet fiskas för konsumtion. Men aledningen till det låter de bli att nämna. Det går inet att sälja sill/strömming till konsumtion i nån större utsträckning då folk tror att den innehåller stor amängder miljögifter. Det finns alltså ingen konsumtionsmarknad att tala om för strömming/sill.

Efter att WWF klagat på att inget säljs till konsumtion uppmanar de dessutom folk att inte köpa sill/strömming från Östersjön. Dvs de vill inte att sillen ska gå att sälja till konsumtion. De säger alltså två helt motsatta saker. Att sillen måste gå till konsumtion. Men också att ingen ska köpa den. Ett sådant agerande är inte seriöst.

Slutlighen kan det väl sägas att den svenska regeringen inet kan stoppa sillfisket/strömmingsfisket i Östersjön även om de ville. En sådan linje saknar stöd i alla andra länder som fiskar i Östersjön. Och länderna måste vara överens.

Kort sagt är WWF:s synpunkter på sillfisket och sillbeståndet i Östersjön inget annat än svammel, lögner och dumheter.


Upptäck mer från Svenssons Nyheter - Njord

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.