WWF:s fiskguide är ett stort problem. Nu har fiskguiden från WWF för 2025 kommit. Den presenteras med hjälp av ett pressmeddelande som innehåller en del rena felaktigheter. De ger sill/strömming i Östersjön såväl som i Bottenhavet rött ljus för påstått överfiske och bristande förvaltning. Det är rena lögnen.
Sill i Östersjön och Bottenhavet
Bestånden av sill i Östersjön och Bottenhavet är enligt Internationella Havsforskningsrådet (ICES) varken överfiskade eller utsatta för pågående överfiske sett i ett långsiktigt perspektiv. Förvaltningen sker i enligt med de vetenskapliga råden från ICES. Detta vet WWF och deras påståenden är att betrakta som rena lögner. Det stora problemet för fisket av sill/strömming i Östersjön och Bottenhavet är att det är mycket svårt att sälja fisken till konsument. Ingen vill köpa den på grund av att folk tror att den innehåller för mycket miljögifter. WWF:s lögner gör det inte lättare för yrkesfiskarna att sälja den till konsumtion.
Räka
Även räkor från Skagerak och Nordsjön får rött ljus enligt WWF. Problemet i dett fall anses vara att olagliga utkast av små räkor förekommer. Det påståendet är sant men grundproblemet säger WWF inget om. Det faktum att beslutande myndigheter liksom rådgivande organ helt utan vettig anledning och utan att bestånden i verkligheten blivit mindre drastiskt har sänkt kvoterna. Detta gör att problemen med olgaliga utkast kan ha blivit större.
Siklöja
Samtidigt ger WWF siklöjan som fiskas i Bottenviken grönt ljus. Det är förstås riktigt men i andra sammanhang vill de förbjuda kustnära bottentrålning (innanför territorialvattengränsen) vilket ju innebär ett förbud mot fisket av siklöja i Bottenviken då detta i huvudsak är ett brottentrålsfiske. Deras olika ställningstagande hänger helt eneklt inte. Det är en anledning att ta deras kalssning av olika fiskbestånd med en stor nypa salt. Vad WWF säger om fiske går helt enkelt inet alltid att lita på.
Flodkräfta och signalkräfta
När det gäller svensk flodkräfta är det röda ljuste för den rent destruktivt. Flodkräftan öär utrotningshotad och om den inte går att sälja saknard en ekonomiskt värde. Det gör att det blir lönsamt att plantera in signalkräftor i de vatten där flodkräftan finns. Det leder i sin tur att flodkräftan dör ut då signaläröfta är bärare av kräftpest vilket dödar alla flodkräftor i infekterade vatten.
Utplantering av signalkräfta är olagligt men det sker ändå och WWF:s råd kan bidra till det. Deras råd riskerar alltså att bidra till att flodkräftan helt utrotas från Sverige. Inte heller kan jag begripa varför de gulflaggat signakräftan. Det är ju att anse som en invasiv art och borde kunde fiskas hur mycket som helst. Till och med utrotas i många sjöar om det vore möjligt.
Andra arter
Jag finner också att rödspätta, skrubba (flundra), trålad havskräfta, makrill fiskad med snörpvad och flyttrål, kummel, kolja, sej från Nordsjön med flera arter eller bestånd saknar grönt ljus eller alternativ med grönt ljus. När jag läser ICES bedömningar finns det ingen anledning till att dessa bestånd och arter inte skulle ha grönt ljus. WWF:s bedömningar förefaller mycket godtyckliga och ibland som rena gissningar eller som ställningstaganden utifrån rent politiska skäl.
Låg trovärdighet
WWF:s fiskguide har som jag ser det en ganska låg trovärdigheten på grund av motstridiga uppfattningar från WWF i vissa fall, lögner i andra fall och direkt skadliga rekommendationer i ytterligare andra fall. Då deras inflytande är stort vad det gäller fiskonsumtionen borde de vara noggrannare i deras olika bedömningar.
Upptäck mer från Svenssons Nyheter - Njord
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.