Inget trålförbud på försök i Bottenhavet

Inget trålförbud på försök i Bottenhavet. Havs- och vattenmyndigheten (HaV) har sedan 2022 regeringsuppdraget att genomföra ett tidsbegränsat vetenskapligt projekt som motsvarar en utflyttning av trålgränsen för fartyg som fiskar efter pelagiska arter i Östersjön.

Projektet ska genomföras i avgränsade försöksområden i centrala Östersjön och Bottniska viken och ska utvärdera effekterna av ett trålfiskeförbud på sill och strömmingsbeståndens biomassa samt deras storlek, bestånd- och åldersstruktur.

För Bottniska viken har HaV föreslagit ett försöksområde i södra Bottenhavet som inkluderar både kust- och utsjöområden samt omfattar områden utanför svenskt territorialvatten. Områdets utformning har bedömts skapa goda förutsättningar för att påvisa effekter under projektets genomförande samtidigt som utformningen anpassats för att minska påverkan på finskt fiske. Eftersom försöksområdet omfattar områden utanför svenskt territorialvatten förutsätter projektet att både Sverige och Finland inför likalydande nationella bestämmelser för sina respektive fartyg.

Lång samrådsprocess

Efter en samrådsperiod där projektets genomförande har diskuterats i flertal separata möten, har finska Jord- och skogsbruksministeriet nu meddelat att man inte avser att gå vidare med nationella begränsningar för finska fartyg inom ramen för det vetenskapliga projektet. HaV konstaterar att man därför inte når en gemensam överenskommelse med Finland om projektets genomförande och ser inga möjligheter att komma vidare i arbetet med att etablera försöksområdet i Bottenhavet.

– Efter en lång process är vi givetvis besvikna över utfallet men vi måste samtidigt respektera Finlands inställning till projektet, säger Fredrik Palm, en av projektledarna inom regeringsuppdraget.

Finlands fiske motsvarar över 80 procent av strömmingsfisket i förvaltningsområdet. HaV vill då vara tydlig med att det inte är aktuellt med en reglering av endast svenskt trålfiske i försöksområdet.

– Att endast förbjuda svenskt fiske inom området skulle skapa stora osäkerheter kring fiskets framtida utveckling inom området. Det skulle inte heller ge samma förutsättningar till uppföljning och analys av effekter och därför riskera att motverka syftet med det vetenskapliga projektet, konstaterar Fredrik.

Mer kunskap nödvändig

Trots att Finland inte är beredda att reglera det finska fisket som en del av det vetenskapliga projektet har man framfört en förståelse för det svenska kustfiskets situation med kraftigt minskade fångster av framför allt större strömming. Finland delar också HaV:s syn kring behovet av mer kunskap om strömmingens ekologi för att utforma lämpliga förvaltningsåtgärder.

– Vi har argumenterat för ett ökat kunskapsbehov kring strömmingens genetik och migration i Bottenhavet, men regeringsuppdraget är tydligt med att det vetenskapliga projektet ska omfatta begränsningar för pelagiskt fiske i avgränsade försöksområden. Vi har haft tät kontakt med Regeringskansliet under samrådsprocessen och behöver tillsammans staka ut den fortsatta utvecklingen för regeringsuppdraget, säger Fredrik.

Förslag på ytterligare försöksområde

HaV konsulterade i slutet av september EU-kommissionen och den rådgivande nämnden för Östersjön (BSAC) och berörda medlemsstater om ett försöksområde längs svensk kust i centrala Östersjön. Synpunkter och kommentarer skulla ha lämnats senast den 29 november.

Försöksområdet i centrala Östersjön är begränsat till svenskt territorialvatten och kan därför etableras genom att ensidigt införa nationella bestämmelser. Medlemsstater som genom bilaterala avtal har tillträde till fiske i svenskt territorialvatten blir då ålagda att följa svenska bestämmelser. Att etablera ett försöksområde och införa föreslagna fiskeregleringar är därför mindre komplext i centrala Östersjön jämfört med Bottenhavet.

– Nu inväntar vi synpunkter på förslaget från berörda medlemsländer, EU-kommissionens och den rådgivande nämnden i Östersjön (BSAC) innan vi kan bedöma hur vi går vidare med förslag till försöksområde och remittering av nödvändiga nationella bestämmelser. Vi hoppas att kunna remittera förslaget innan årsskiftet så att trålfiskeregleringarna kan träda i kraft i början av 2025, säger Fredrik.

Läs också:

Upptäck mer från Svenssons Nyheter - Njord

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.