Säl och skarv påverkar inte sillbestånden negativt

Säl och skarv påverkar inte sillbestånden negativt. Det säger en forskare i en artikel på hemsidan för Stockholms universitets Östersjöcentrum. Men det är det heller ingen som påstår och när artikelförfattaren Henrik Hamrin vill bevisa påståendet länkas det till en icke-existerande artikel.  Jag letar dock reda på den artikel som förmodligen avses och där nämns inte ett ord om skarv. Bara om klimatets påverkan och om att sälar försvårar fiske (det är välbelagt att det skapar problem för småskaligt fiske). Det är bara att konstatera att Henrik Hamrin faktiskt ljuger eller hittar på.

Det folk i allmänhet påstår är att säl och skarv kan påverka sillbestånden invid kusten. Exempelvis genom predation eller genom att sillen därmed undviker att komma in i kustnära vikar. Det blir i så fall en indirekt påverkan som kanske inte påverkar sillbestånden alls men däremot kanske påverkar var sillen finns. Och för garnfiskare som lägger garnen på samma ställe år efter år får det konsekvenser. Fångsterna blir mindre. Det är dock inte bevisat att det förhåller sig så.

Dessutom utgår artikeln från ett grundläggande felaktigt påstående. Sillbeståndet i Östersjön har inte utvecklas negativt på något sätt sen början av 1990-talet. Beståndet i Östersjön är idag precis lika stort som på 1990-talet. I Bottenhavet är det däremot en annan sak. Där är det lika stort som på 1970-talet.

Sill 2025

Sill Östersjön. Relative Spawning Biomass är sillbeståndets storlek.

Sill Bottenhavet 2024

Sill Bottenhavet. SSB är sillbeståndets storlek.

Att klimatet påverkar sillbestånden är däremot vetenskapligt bevisat. Det varmare vattnet är huvudorsaken till att det vårlekande beståndet i västra Östersjön (WBSS, rügensill) har minskat kraftigt. Faktiskt kollapsat. Förmodligen påverkas också andra vårlekande sillbestånd på samma sätt.

Läs mer:

Upptäck mer från Svenssons Nyheter - Njord

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.