Eftersläpning i de vetenskapliga råden. De vetenskapliga råden från ICES baseras främst på tidigare års fångster. Detta leder till en eftersläpning på två-tre år och onödigt stora fluktuationer för kvoterna. Just nu kan vi se detta vad det gäller två olika bestånd. Torsken i Skagerak och sillen (strömmingen) i Bottenhavet.
Yrkesfiskarna som trålar fisk i Skagerak får mängder med torsk enligt vad flera yrkesfiskare meddelat mig samtidigt som kvoten minskats. Lagom till att ICES föreslår ökade kvoter om två eller tre år så har beståndet minskat igen.
Ett sätt att lösa detta dilemma är att inte skriva upp rådgvningen så mycket när ICES bedömer att läget är gott (bedömningen kommer ju två till tre år för sent) och inte skriva ner förslagen till kvoter så mycket när ICES bedömer att läget är dåligt (också den bedömningen kommer ju försent). Detta skulle ge stabilare kvoter utan någon fara för beståndets existens vilket är bra för fisket.
När det gäller strömmingen i Bottenhavet rapporterra det kstnöära fisket att det finns allt mer strömming invid kusten. Även sportfiskare och fritidsfiskare har rapporterat samma sak. Det tyder på att beståndet av strömming (sill) i Bottenhavet mår bra. Samtidigt har ICES skruvat ner råden för sillen i Bottenhavet när det borde gå upp. Också i dett falla skapar rådgivningen onödigt stora fluktuationer vad det gäller kvoterna. Det vore bättre med en större försiktighet både när ICES bedömer att beståndet går upp och när ICES bedömer att beståndet går ner. Det skulle ge en stabilare kvot och gör det lättare för yrkesfiskarna att planera sitt fiske.
En del okunniga personer som Jan Ohlsson i tidningen Fisheco tror att det förbättrade läget för strömmingen beror på en utflyttning av tråslfiskegränsen i Bottenhavet. Nån sån utlyttning har dock inte ägt rum och det kan alltså inte vara orsaken. Trålfiskegränsen flyttades ut i Östersjön men inte i Bottenhavet.
Läs mer:
- Det pelagiska fisket i Östersjön och Bottenhavet
- Bestånden av strömming i Bottenhavet är inte hotade
- Det småskaliga kustnära fisket alltmer pressat
- Sill som också kallas strömming och böckling
- Mer sill och skarpsill i Östersjön
Upptäck mer från Svenssons Nyheter - Njord
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.