Den svenska regeringen vill underlätta fiskodling genom göra det lättare att få tillstånd att starta matfiskodling. I Sverige tar det väldigt lång tid att få ett tillstånd för fiskodling. Ofta tio år eller mer. Det är framförallt de svenska myndigheterna ochcd eras byråkrati som skapar den långa väntan på tillstånd. Sen tar det fyra år för att prducera den första fisken som kan slkats oh bli till mat. Då tillstånden bara gäller tio år och tar lång tid att få måste odlaren i allmänhet söka fölängning så fort den har fått sitt första tillstånd.
Den mesta fiskodlingen i Sverige sker i öppna kassar i olika vattendrag och sjöar. Det kan leda till problem med övegödning. Men nyligen har en anläggning för laxodling på land fått tillstånd i Kungshamn. Den är i princip färdigbyggd. En annan som planeras utanflr Säffle har tidigare fått tillstånd. Men där har så vitt jag vet ingenting hänt.
Branschen positiv
Existerande fiskodlare är positiva till förändringen:
Emanuel Nygren, vd för matfiskbolaget Umlax, välkomnar initiativet.
– Det är på tiden att detta lyfts. På ett sätt är det tragiskt att det krävs oro i omvärlden för att man ska inse att inhemsk matfisk behövs som livsmedelsberedskap, säger han, men anser att tillstånden också måste förlängas.
[–]
Potential finns för Sverige att bli självförsörjande på fisk, anser han, och ser vattendrag i norr som lämpliga odlingsområden.
– Fiskodling i kassar och hav kan dock leda till övergödning av vattnet. Men kraftverksbyggen har urlakat flera sjöar och vattendrag och gjort dem näringsfattiga, enligt Emanuel Nygren.
MIljövänner negativa
Inger Melander från Världsnaturfonden WWF menar att fiskodling alltid är negativ. Förutom om det sker i landbaserade system:
– En stor del av det vilda fisket blir dessutom foder till odlad fisk, betonar hon, trots att matfiskodlare försöker använda vegetabiliska ingredienser.
– Vi klandrar lätt Norge för hur deras laxodlingar dammsuger Östersjön på fisk. Våra fiskarter utfordras med samma foder.
– Visst borde svenskodlad fisk kunna bidra till livsmedelsförsörjning, menar hon.
– Men odlingarna bör vara på land, i slutna system och ha växtätande fiskarter, som tilapia och karp, eller musslor och ostron.
En del av det hon säger är rent trams. Det finns inget fiske som dammsuger Östersjön. Det är en lögn. Den pelagiska fisken (sill och skarpsill) i Östersjön som går till fiskmjöl för fodertillbverkning går inet att sälja till konsumemnt. Det finns ingen marknad på grund av att folk tror att den är full med miljögifter vilket den var tidigare men inte längre är. Att använda den till fiskmjöl och fiskolja gör att gifterna kan tas bort och sen kan vi äta upp den i form av odlad lax, regnbåge, öring och röding. Fri från miljögifter.
Upptäck mer från Svenssons Nyheter - Njord
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.