Allvarliga fel i Fishsec-rapport

Allvarliga fel i Fishsec-rapport. Fishsec har gett ut en rapport om fisket av pelagiska arter i länderna kring Östersjön. Mycket av den verkar bra och verkar innehålla korrekta fakta. Men den innehåller också mycket allvarliga felaktigheter. Speciellt gäller detta beskrivningen av den storskaliga pelagiska flottan i Sverige.Vilket är problematiskt för det betyder att det kan vara lika stora fel i andra delar av rapporten.

Fel om redskap och antal fiskebåtar

Ingen pelagisk trålare i Sverige använder demersal trål. Men Fishsec påstår att alla gör det. I verkligheten använder alla pelagiska trålare i Sverige pelagisk trål. Och inget annat.

Det finns 13 pelagiska trålare som är länge än 24 meter. 11 av dem bedriver pelagiskt fiske medan den sista är en kvotbåt. 8 av dem bedriver bara riktat fiske på skarpsill i Östersjön och i övrigat friskar de främst i Nordsjän efter sill, tobis, skarpsill och makrill. Fishsec påstår att det finns 15 båtar vilket är felaktigt. Dessutom påstår de att dessa båtar skulle bedriva riktat fiske på demersala arter vilket är helfel. Det förekommer inte.

Det finns 17 trålare som är under 24 meter som bedriver pelagiskt fiske. Dessutom finns det 3 kvotbåtar. 3 av de pelagiska trålarna bedriver också demersalt fiske men de övriga fiskar bara pelagiskt. Fishsec påstår att det är 33 pelagiska trålare på mellan 18 och 24 meter som alla fiskar både pelagiskt och demersalt. Vilket är helfel.

Dessutom påstår Fishsec att de fiskar i Östersjön, Kattegatt, Skagerak och Nordsjön. Det är inte sant. Ingen pelagisk trålare fiskar idag i Kattegatt och Skagerak.

Mycket allvarliga fel ger oduglig rapport

Sammantaget ger rapporten från Fishsec en helt felaktig bild av det svenska fisket. Förmodligen kommer felen från STECF (jag har tidigare skrivit till STECF om felen i deras rapporter) som Fishsec anger är deras källa. Men rapportförfattaren från Fishsec har underlåtit att kontrollera fakta. Felen är stora och allvarliga. Med tanke på att jag bara granskat de delar av rpporten som handlar om det svenska fisket är det möjligt att det finns lika allvarliga fel även när det gäller andra länder liksom när det gäller enskilda arter.

Mina källor är EU:s fiskebåtsregister, landningsuppgifter från Havs- och vattenmyndigheten samt personlig kännedom om alla aktiva pelagiska fiskebåtar. De som skrivit Fishsecs rapport har använt andrahandkskällor för landningar och antalet fiskebåtar. Dessutom har de använt uppgifter från 2021 och 2022 medan jag använt uppgifter från 2024 (landningar) och 2025 (antalet båtar). Fishsec har använt inaktuella andrahandsuppgifter och jag har använt aktuella förstahandsuppgifter. De har presnterat gorvt felaktiga uppgifter vilket göra dera rapport oduglig. Den bör dras tillbaka och faktakontrolleras bättre.


Upptäck mer från Svenssons Nyheter - Njord

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.