Fifflarna – Conny Jacobsson

Conny Jacobsson är ursprungligen från Borås och utbildad på Viskadalens folkhögskola samt Bibliotekshögskolan. Därefter blev han kulturchef i Hagfors och var enligt GP och andra tillsammans med Bertil Falck en av initiativtagarna till  Bok- och biblioteksmässan i Göteborg. Som ung var Conny Jacobsson aktiv i SKP, ett maoistiskt svenskt parti där även sådana som Jan Guillou och Robert Aschberg var aktiva. På 1970-talet var det Sveriges största vänstergrupp.

När han var kulturchef i Hagfors startade han företaget Krelib, Kultur- och mediakoncernen, Biblioteksdata och Kulturfinans:

Conny blev snabbt Sveriges mest kände bibliotekschef, men precis som Bertil startade han ett företag vid sidan om. Krelib, som företaget namngavs, skulle konkurrera med Bibliotekstjänst om att sälja böcker till biblioteken.

1982 slutade han som bibliotekschef och blev verksam inom politiken, men fortsatte även med Krelib och tids nog mötte han Bertil Falck under en försäljningsrunda runt om i södra Sverige.

Detta företagsimperium kraschade 1991. 1993 dömdes han för grovt skattebedrägeri, 1997 för grovt bedrägeri, oredlighet mot borgenärer med mera och  år 2000 för grov varusmuggling 2000. Det handlade om cigarettsmuggling från Grekland till Sverige. En verksamhet som då kontrollerades av de jugoslaviska gangsternätverken kring sådana som Ratko Djokic och Milan Sevo.

Han dömdes till fängelse men rymde i samband med en permission år 2001 och har därefter främst uppehållit sig i västra Afrika, i Senegal och  Mauretanien:

De första tio dagarna på rymmen var han i Sverige och ordnade upp en affär med en ökänd gangster i Stockholm. Under åren efter konkursen hade Conny nämligen verkat som affärskonsult, både i Sverige och utomlands, till mindre seriösa företag. Bland annat ett företag i Geneve, Aladin invest, som svensk polis gett ett omdöme: ”Inget tyder på att företaget sysslar med seriös och laglig verksamhet.”

Efter att ha gjort upp med gangstern tog han sig ner till Västafrika där han sysslat med fiskaffärer och skrothandel.

Den ökände gangstern kan ju eventuellt ha varit Ratko Djokic eller Milan Sevo med tanke på cigarettsmugglingen. Till kretsarna kring dem finns dessutom andra kopplingar via det nämnda bolaget Aladdin Invest. Aladdin Invest var ett företag som senare ingick i fifflaren Castro Khatibs verksamhet:

En stor del av MÖFK:s affärer verkar ha kretsat kring affärsmannen Castro Khatibs bolagsnätverk sedan 2005. Då agerade MÖFK rådgivare när Tritel Media noterades på NGM-börsen. MÖFK utförde också uppdrag åt Live Networks som tog köksvägen till Köpenhamnsbörsen samma år.

Khatib-sfären verkar samtidigt ha kopplat ett järngrepp på MÖFK. Våren 2006 pantsatte MÖFK:s moderbolag, det publika bolaget Michael Östlund & Company, merparten av de röststarka A-aktierna till förmån för Aladdin Investment Services som är ett av Khatib-sfärens holdingbolag. A-aktierna överfördes till ett annat bolag i samma sfär ett år senare och flera medlemmar i familjen Khatib, däribland Castro, tog samtidigt plats i styrelsen på Michael Östlund & Company.

Ännu tidigare har Aladdin Invest, som det verkar, ha haft en koppling till Conny Jacobsson och eventuellt också till storfifflarna Björn Monteine, Seth-Roland Arnér och Ratko Djokic. Fifflare och gangsters som i sin tur har haft och har kopplingar till Castro Khatib.

Conny Jacobsson har hållit sig undan polisen genom att gå under falska namn och genom att muta sig fri när han nån gång råkat åka fast. Livet vid sidan av lagen kan sägas ha fortsatt skulle man kunna säga. På sätt och vis i alla fall. Han tycks även från första början ha ägnat sig åt fiskerianknuten verksamhet:

Han letade sig ner till Västafrika där han bott de senaste tre och ett halvt åren.

Han har startat ett företag som sysslar med fiskexport och drömmer om att bygga upp en plantage för ekologisk odling av frukt och grönsaker. Han hoppas att någon gång kunna reparera de sår han åstadkommit hos de ”nära och kära”.

Även innan fängelsevistelsen tycks han ha begett sig till Västafrika, närmare bestämt Kap Verde-öarna för att hålla sig undan lagens långa arm. Det verkar dock inte ha fungerat så bra:

Bakgrunden till att jag tvingades fly landet ett tag ar ju att jag dömdes for smuggling (Inom tullfri zon). Jag studerade EU ratten och fann att man hade ratt att egeninfora cigaretter från annat EU land till sig själv och familjen. jag skapade ett system av detta och var konsult i ett företag som hjälpte enskilda individer att egeninfora cigaretter från Grekland till Sverige. jag gjorde det öppet. deklarerade till ochmed på många av breven att de innehöll cigaretter och infördes med stod av EU direktiv xxxx etc.

Verksamheten; gjorde som det mesta brukar göra omkring mig, växte. Ratt som det var blev jag arresterad och efter ett tag också åtalad for smuggling in EU. (Bara smuggling inom tullfri zon ar bisarrt.) Jag tvingades genomlida två lika bisarra rattegangar med åklagare och domare utan någon som helst pejl på EU lagstiftningen. Och blev dömd både i Tingsratt och Hovratt. Egentligen sket jag i det, for jag hade ingen ambition att sitta av
straffet. Jag åkte till Cape Verde och började organisera Tonfisk fiske for några Norska longliners. Mitt i denna processen behövde jag åka hem till Sverige och på några dagar och göra färdigt några dokument åt de norska kollegorna. Då lånade jag en dator i en kompis lagenhet utan att veta att han var sökt av polisen och nar jag satt där och jobbade ringde det på dörren och två gentlemän frågade om jag var Hasse XXXX och jag svarade ärligt: Nej! de trodde mig inte och jag bevisade sanningshalten i mitt pastaende med att visa upp mitt pass. Det var forbannat dumt gjort! Jag fanns också på deras lista visade det sig och blev således vad vi i fiskekretsar kallar for vardefull bifangst.

Idag är han inblandad i fiskeriverksamhet och fiskberedningsindustri i Mauretanien, där det bland annat ingår planer på att hyra fiskebåtar av svenska och/eller norska fiskare. Där var han verksam redan år 2010.

Conny Jacobsson driver idag företaget Atlantic Seafood Sarl i Noadhibou i Mauretanien. Hemsidan är amatörmässig och inger tvivel om företagets seriositet. Företaget har samarbete med MFM Fishmeal och Bacre Ltd) och vill hyra fiskebåtar på det sätt som beskrivits i en rättegång mot två svenskar som fiskat utanför Västsahara. Han ska till Norge och Göteborg för att diskutera om de kan hyra båtar:

– I december hoppas jag. Jag har faktiskt inte hunnit tidigare men jag ska till Norge och förhandla om fiskebåtar. Vi köper dem inte men hyr dem. Då kommer jag nog förbi Göteborg också.

På en annan sajt på Internet uppges att Atlantic Seafood Sarl är hemmahörande i Dakar i Senegal, den ort där Conny Jacobsson tycks ha bott den längsta tiden under den period han varit efterlyst och på rymmen.  På den sajten annonserar han om att han vill köpa backebåtar (långrevsbåtar) för fiske av svärdfisk, tonfisk och haj. TIlsmmans med namnet Conny Jacobsson anges också ett annat namn, Johan Pettersson som företagets kontaktman. En del tyder på att det kan vara ett alias för Conny Jacobsson själv.

I Västafrika samarbetar Conny Jacobsson med Lasse Larsson. Man undrar ju om det inte är samme man (om det nu inte är en pseudonym för Conny Jacobsson) som tidigare var inblandad fiffelföretaget Gardera (numera i konkurs), men det finns i nuläget inget som tyder på att så skulle vara fallet. Lasse Larsson uppges på flera sajter som ägare till Bacre Trading Ltd i Storbritannien.

På Bacres hemsida nämns att man har samarbete med ett företag som heter Tripelator AB i Stockholm. Något sånt företag finns inte. Det finns istället ett som heter Tripelator Fastighets AB som är förklarat i konkurs. Adressen till det bolaget är inte den som uppges till Tripelator AB på Bacres hemsida (Box 45063 10370 Stockholm). Den boxen har i själva verket ett helt annat postnummer och postnumret tycks leda till Handelsbanken. Det är nåt som inte riktigt stämmer här. Inte heller på den gatuadress som anges går det att hitta ett företag med det namnet eller med nån koppling till nån Lasse Larsson. Inte heller några andra företag som nämns på Bacres hemsida går att hitta med en googlesökning. Det innebär dock inte med nödvändighet att bolagen inte finns.

Bacre kan däremot hittas på andra hemsidor som har med Nouadhibou att göra. Exempelvis på hemsidan för MFM-Kaizen Sarl, ett fiskmjölsföretag som sannolikt delägs av Indiska Kaizen International och tidigare nämnda MFM Fishmeal (MFM står för Mauritania Fishmeal). Kaizen är också engagerat i annan industriell verksamhet i Mauretanien och Togo, nämligen skrot. Något som också Conny Jakobsson uppges vara engagerad i.

När det gäller Atlantic Seafood Sarl så är bolagets domän registrerad av P.M.A Winkelhorst i Nederländerna. Samme man är också den som registrerat domänen för företaget Rakotex i Västsahara. Ett företag som har kopplingar till den svenska fiskarfamiljen Kjellberg (sannolikt är de ägare). Lennart Kjellberg var en av de åtalade i den rättegång om illegalt fiske jag nämnt ovan. P.M.A. Winkelhorst uppges också vara representant för Atlantic Seafood Sarl (på företagets hemsida) i Nederländerna.

Utöver de nämnda företagen så är det också Winkelhorst som registrerat domänen för Fehat Group i Noadhibou som ägs av en man som uppges heta Victor van Oostzee, men nog heter Victor van Osterzee och är ansvarig för det Twitterflöde som heter Dakhlanews (mycket sällan uppdaterat) och uppenbarligen driver affärer i Dakhla i Västsahara. Fehat verkar också finnas i Ghana och ingå i World Trade Holland Group vars hemsida med all sannolikhet gjorts av samma person som gjort hemsidan för Atlantic Seafood Sarl. De företag som länkas på World Trade Hollands hemsida är Atlantic Seafood Sarl (men det finns ingen information under länken som alltså  inte leder till företagets hemsida) och Fehat Ghana. På en bild figurerar även Conny Jacobsson. Ingenting med detta verkar speciellt seriöst. Amatörmässiga hemsidor. Brutna länkar, felaktig information osv.

Även sajten Ambience of Dakhla (Freya Miller McCall är innehavare av företaget som presenteras på sajten) är registrerad av P.M.A Winkelhorst som också verkar leva i Västsahara. Det är en sajt som länkas på Rakotex (Kjellberg)  hemsida som en av deras samarbetspartners. Ambience of Dakhla uppger själva att det är de som designat de olika hemsidorna som här nämnts. Självklart är det också P.M.A. Winkelhorst som registrerat domänen för MFM Fishmeal. Ett bolag som samarbetar med Barce Trading och Atlantic Seafood Sarl.

Jag är övertygad om att Winkelhorst och Miller McCall inte har med Jacobssons eller Kjellbergs verksamhet att göra i sig utan det handlar bara om att de är lokalt boende som behövt jobb. Inte heller behöver Kjellbergs och Conny Jacobsson ha någon kontakt bara för att de använder samma hemsidesföretag. Det finns inte heller något som tyder på att det skulle förekomma några oegentligheter eller brott i Jacobssons nuvarande företag.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen.

Gilla Anders Svensson på Patreon!

Ett Svar på “Fifflarna – Conny Jacobsson”

Kommentarer är stängda.