Løkken

I Løkken går det att se betydligt fler fiskebåtar på stranden än i Lønstrup. När jag var i Løkken förra veckan fanns där sex olika fiskebåtar, men hälften av dem hade Fredrikshavn-nummer (FN) och har alltså nummer från andra sidan Nordjylland även om de är märkta med Løkken som hemmahamn som exempelvis FN 427 Michell, FN 437 Bihama och FN 133 Hansine. Två av båtar, de två med Løkken-nummer, LN 49 Stjernen och LN 96 Marie, används inte längre utan ligger på stranden som museiföremål. Maskinhuset där maskineriet som förr användes för att dra upp båtar på stranden finns är i praktiken också ett museiföremål. Nuförtiden används traktorer för att dra upp båtarna. En aktiv båt med ett Hirtshalsnummer, HG 440 Grete Cecilia, med Løkken som hemmahamn fanns också på plats.

Løkken ligger inte långt från Lønstrup men är en ort med en helt annan karaktär. Större, modernare, mindre av avfolkningsbygd och inte hotat av havet. Mer för vanligt folk som turistar än för de kulturellt intresserade. Dessutom en levande fiskehamn där det säljs fisk varje dag. Men inte lika vackert som Lønstrup.

lokken07lokken06lokken05lokken14lokken13lokken12lokken11lokken10lokken09lokken08lokken15ln_96_lokkenln49_lokkenfn133-2_lokkenfn133_lokkenbatar_lokken

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!