Idiotiska bötesregler i fisket

Länsstyrelsen på Gotland begärde häromdagen att reglerna skulle ändras för sillfisket (och skarpsillsfisket) i Östersjön. De menade att systemet var allt för oflexibelt, osäkert och orättvist för de mindre båtarna inom det pelagiska systemet (dvs systemet med individuella överförbara rättigheter). Såsom systemet är utformat innebär det att små båtar alltför lätt drabbas av böter.

Det är dock inte det enda felet med det nuvarande systemet. Systemet innebär att minsta lilla skrivfel, minsta lilla glömska, minsta lilla felräkning får till resultat att en båt får böter. Det är för osäkert, för problematiskt. det kan inte var meningen att varje litet misstag, varje liten glömska ska bestraffas med böter som följd. Systemet är orimligt och det går inte att alltid göra rätt, speciellt inte för mindre fiskebåtar. Det är med all säkerhet likadant i allt fiske och det är inte bra för fisket, och inte bra för yrkesfiskarna.

Vad jag vet är det inte exakt likadant i Danmark, så det finns ingen anledning för svenska myndigheter att ha så fyrkantiga och byråkratiska regler med bötesstraff på det sätt som gäller idag. Genom att det är annorlunda i Danmark kan alltså varje land utforma det på sitt eget sätt. Istället vore en mer flexibel attityd och mildare bestraffningsformer rimlig. Förts när någon uppenbart sätter i system att fuska genom att utelämna uppgifter, uppge felaktiga uppgifter och liknande bör de kunna få böter.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Gilla Njord på Patreon!
Become a patron at Patreon!