Snart dags för utkastförbud i det pelagiska fisket och ingen vet hur det ska fungera

Det är en månad kvar av detta år. En månad innan utkastförbudet ska införas i det pelagiska fisket. Fortfarande vet ingen hur det är tänkt att det ska fungera. Inget förslag finns, inga regler har föreslagits. Havs- och vattenmyndigheten är lika förlamade kring detta som de är kring räkfisket och individuella överförbara fiskerättigheter. Ingenting händer, de får inte fram några förslag, inte ens några idéer.

Något som betyder att svenska sillfiskare (pelagiska fiskare) på Västkusten hamnar i ett slags moment 22 efter nyår. Hur de än gör kommer det att bli fel. Slänger de fisk de inte har rätt att fiska överbord begår de ett brott, landar de fisk de inte har rätt att fiska blir det ett brott för så är lagstiftningen idag och den har inte ändrats, kommer inte att hinna ändras. Det finns inte ens ett förslag på hur det ska ändras. Ingen vet hur det ska hanteras.

Men det kanske skulle underlätta  om det i systemet för överförbara fiskerättigheter också fanns möjligheter att hyra eller låna rättigheter. Då skulle det vara möjligt för båtar att landa sådant de inte har rättigheter till genom att det hyr in rättigheter från andra fiskebåtar.

Det är ju tur att utkastförbud inte ska införas i fiskfisket och kräftfisket. För det har i nuläget inte en chans att fungera. Inte ens i teorin. Inte med de minimala torskkvoter som Sverige och svenska fiskare har.

Havs- och vattenmyndighetens totala förlamning i denna fråga skadar fisket.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Ett svar på “Snart dags för utkastförbud i det pelagiska fisket och ingen vet hur det ska fungera”

Kommentarer är stängda.