Petters varv

Startades 1878 av smeden Janne Pettersson som ska ha arbetat på Ringens varv i Marstrand innan dess. Janne Pettersson kom under sin tid som båtbyggare på Hälsö att ansvara för byggandet av uppemot tusen båtar av mindre storlek för fisket. Det byggdes flera åt gången av arbetslag som flyttade mellan de olika varven på kusten – ett slags löpandebandsprincip. Dessa arbetslag utvecklade en enorm yrkesskicklighet i sitt sätt att utforma ett skrov i klink.

1926 övertogs varvet av sonen Peter Pettersson (Petter kallad) och vid denna tid började varvet också bygga  fiskebåtar på kravell istället för klink.  Varvet omfattade då en slip samt tre mindre byggnader: en snickarbod med spantplan, en byggnad för mekanisk verksamhet som montering och svarvning m.m. samt en smedja. Varvet blev under Peter Petterssons ledning känt för sina stora fiskebåtar. På varvet arbetade omkring 20 personer som mest och fram till bygget av Islandsbåtarna skedde all byggnation utomhus. Islänningarna krävde dock att båtarna byggde inomhus så ett båthus uppfördes för detta ändamål år 1945.

Många av de anställda på varvet var ursprungligen från Tjörn och Orust, det gällde exempelvis Arvid Berntsson. Den senare kom så småningom att bli grundare av Kalvsunds båtvarv tillsammans med sina söner.

Hälsö

Hälsö

Varvet övertogs 1951 av Peter Petterssons söner Per Pettersson och Torsten Pettersson. De arbetade precis som de anställda med allting på varvet. Per kom efter hand mera in på modell- snickeriet och Torsten på maskin. År 1962 såldes varvet till Bergs som också övertog hela personalen. Per Pettersson blev då arbetsledare för snickeriet och Torsten jobbade även där med motorer.

Andra källor:
Hembygdsboken om Hälsö, 1985
Fiskebåtarna & Varven, 2002

Fiskebåtar byggda på Petters varv.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!

Ett svar på ”Petters varv”

  1. Pingback: J.W. Bergs | Njord

Kommentarer är stängda.