Allt mer MSC-märkt tonfisk

Miljömärkt tonfisk på burk håller på att erövra butikshyllorna. Från 2014 har utbudet av MSC-märkt tonfisk femdubblats och idag är 22 procent av all tonfisk på burk som säljs MSC-märkt*.

Från 1950-talet har den årliga kommersiella fångsten av tonfisk ökat från 0,6 till 6 miljoner ton. Att säkerhetsställa tonfiskbestånden är en global utmaning. En ny rapport** visar att 39 procent av de kommersiella bestånden är överfiskade. Hälften av all bonit tonfisk (skipjack) är generellt i bra skick. Idag är 16 procent av all kommersiell fångad tonfisk MSC-certifierad vilket visar att de kommer från hållbara bestånd.

– Effektiv förvaltning krävs nu för att se till att alla tonfiskbestånden kan återhämta sig där det behövs eller hållas på en hållbar nivå i framtiden. Vi ser därför fram mot en fortsatt ökning av MSC-märkt tonfisk i butikshyllorna. Då blir det enklare för konsumenter att välja tonfisk från välskötta fisken och samtidigt skapas incitament för fler att granskas enligt MSC:s standard, säger Minna Epps, programdirektör för MSC i Skandinavien och Östersjöregionen, i ett pressmeddelande.

Idag finns över 20 olika MSC-märkta tonfiskprodukter i butik, och nyligen beslutade Orkla Foods Sverige att all deras tonfisk ska vara MSC-märkt redan till våren.

– För oss är MSC-märkningen viktig, då vi vill att våra kunder ska känna sig trygga med att fisken kan spåras tillbaka till ett certifierat hållbart fiske. För att ytterligare möta det engagemang som finns för tonfisken lanserar vi i dagarna en spårbarhetstjänst på abba.se där alla enkelt kan spåra sin tonfisk ända till båten som fångade den, genom att knappa in en kod som finns på burken, säger Henrik Strömqvist, marknadschef för Abba på Orkla Foods Sverige.

Efterfrågan på miljömärkt tonfisk har funnits lika länge som problemen med överfiske av tonfisk har debatterats. Det första MSC-certifierade tonfisket kom 2007 och i takt med att yrkesfisken av tonfisk arbetat för att få bestånden hållbara och minimera bifångst blir allt fler certifierade. Idag har 13 fisken lyckats uppnå MSC-certifiering, och fler är på gång.

Det är skillnad på tonfisk och tonfisk. Både vad gäller arter och hur hotade de är. Flera arter tonfisk är akut hotade och är överfiskade och många fisken har problem med bifångst av delfiner, sköldpaddor och andra hotade djur som skadas och i värsta fall dör. Men det finns även bestånd som fiskas på hållbara nivåer och mår bra.

– Många konsumenter har svårt att veta vad de ska köpa för tonfisk och därför är det extra viktigt att kunna välja tonfiskprodukter som är MSC-märkta. Konsumenternas efterfrågan på MSC-märkt tonfisk är ett lysande exempel på hur konsumentmakt, i kombination med miljöengagerade företag, verkligen kan göra skillnad under ytan, säger Sofia Nordlund, marknadsansvarig för MSC i Skandinavien och Östersjöregionen, i pressmeddelandet.

Bonit (Skipjack)

Bonit (Skipjack)

Situationen för tonfisk i världen enligt MSC

  • 48% av tonfiskbestånden mår bra, 13% står och väger och 39% är överfiskade**
  • 13 % av den totala fångsten kommer från mindre bra skötta bestånd av tonfisk**
  • Bonit, vanligen kallad Skipjack, står för ungefär hälften av den globala fångsten av tonfisk.
  • 16% av den globala fångsten av tonfisk är MSC-certifierad.
  • Idag finns det 13 MSC-certifierade fisken av tonfisk. De arter som ingår är långfenad tonfisk (eng. Albacore), bonit (eng. Skipjak) och gulfenad tonfisk (eng. Yellowfin).
  • Fler yrkesfisken av tonfisk är under granskning vilket ökat chansen att vi får ännu fler MSC-certifierade fisken av tonfisk i framtiden.

*Källa: Nielsen Scantrack, vecka 24-47, 2014 respektive 2016. Dagligvaruhandeln, försäljning i ton, inom varugruppen MSC. I Nielsens data innefattas produkter med en barcode (t.ex. inte fiskdiskar) från de största livsmedelskedjorna i Sverige.

**Rapport från International Seafood Sustainability Foundation (ISSF) 

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Gilla Habergsgubben på Patreon!
Become a patron at Patreon!