Bryngelsson – Stella Nova Fiskeri AB

Stella Nova Fiskeri AB är registrerat på Öckerö, men de fiskebåtar man ägt har ofta varit registrerade på Fotö. Ägare till bolaget är familjen Bryngelsson. Denna familj Bryngelsson är kanske en familj som ursprungligen kommer från Fotö. Det finns dock folk med namnet även på flera andra öar som exempelvis Öckerö och Rörö. Förutom det svenska fiskeriföretaget är man eventuellt också ägare till det danska företaget Fiskeriselskabet Stella Nova ApS.

Tidiga upplagor av båtar med namnet Stella Nova har haft numret GG 435. Men under senare år så har numret oftast varit GG 464. En båt som var Stella Nova mellan 1999 och 2000, därefter Torvåg till 2001 och sedan GG 570 Marina av Hönö förliste i december 2006 på Klåveskär när man sökte efter sill tillsammans med GG 683 Rön med vilken man då brukade partråla tillsammans med.

2007 sålde Stella Nova Fiskeri AB fartyget GG 920 Stella Polaris, registrerat på Fotö, till Aldo Fiskeri AB och blev förmodligen den ökända fiskebåten GG 309 Aldo. Stella Polaris hette tidigare Stella Nova, men bytte nman år 2006 då en ny båt som fick namnet Stella Nova inköptes.

År 2008 såldes dock GG 464 Stella Nova av Fotö till Magnarson A/S, Norge och fick namnet Myrebuen I. I utbyte fisk man en annan båt, som mellan 1987 och 1998 fanns i Sverige under namnet Ganthi. Denna båt fick numret och namnet GG 464 Stella Nova.

2010 såldes ytterligare en GG 920 Stella Polaris av Fotö i omgångar av Stella Nova Fiskeri AB till Tor Rederi AB (f.d. Fiskeri AB Aldo). Båten vidaresåldes senare till Svante Carlsson och Göran
Gunnarsson i Träslövsläge och blev VG 59 Lipton.

Samma år såldes också Stella Nova av Fotö till Bristol Fiskeri AB och Västfjord Fiskeri AB för att senare säljas vidare till danska Fiskeriselskabet Stella Nova ApS. Ett bolag som ju eventuellt också ägs av familjen Bryngelsson. I Danmark fick båten numret AS 464 Stella Nova. En ny båt tycks ha inköpts lite tidigare och denna fick namnet GG 464 Stella Nova medan Stella Nova av Fotö hade numret GG 91464 innan försäljningen till Danmark.

Andra källor:
Skeppsregistret

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Technorati: , , , , , , , , ,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2010.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!