MSC – en garant för hållbart fiske

Global-impacts-summary-2013-front-coverEnligt en ny rapport är MSC-märkningen en garanti för att fisket verkligen bedrivs på ett hållbart sätt. Rapporten Global Impacts bygger på MSC:s internationella databas från nästan 200 certifierade fisken. Med hjälp av databasen kan man nu för första gången få en konkret och samlad bild av de miljöförbättringar som MSC:s arbete leder till.

– Databasen gör att vi över tid kan följa de förbättringar som miljömärkningen åstadkommer. Eftersom alla certifierade fisken ingår i databasen kan vi på en global nivå följa hur mycket fiskbestånden ökar och bifångster eller utkast minskar, säger Minna Epps, verksamhetschef för MSC i Östersjöregionen.

Alla MSC-certifierade fisken har uppnått MSC:s miljöstandard för ett uthålligt och välskött fiske, det vill säga att tillräckligt mycket fisk finns kvar i vattnet så att de kan fortsätta föröka sig. Hela 86 procent av de certifierade fiskena håller en ännu högre nivå, de låter med god marginal så mycket fisk vara kvar att bestånden kan vara intakta och öka med tiden.

Kraven på de certifierade fiskena är hårda och följer de inte handlingsplanen dras certifikaten in. Ett exempel där det nyligen hänt är östersjötorsken, som fiskas med långrev, där kravet på att rapportera antalet drunknade fåglar inte uppfylldes.

Databasen innebär att man för första gången kan få en samlad bild av de effekter som MSC:s certifieringsprogram har på fiskbestånd och marina ekosystem. Nya uppgifter fylls hela tiden på så att MSC kan följa arbetet – som en vetenskapligt grundad egenkontroll och ett kvitto på att MSC fungerar.

-De konsumenter som väljer MSC-märkt fisk kan känna sig trygga i att de bidrar till ett fiske som är hållbart och utförs med omtanke om havsmiljön och som dessutom är spårbar hela vägen tillbaka till båten, säger Minna Epps.

I dagsläget finns det över 200 certifierade fisken och ytterligare 100 som är under granskning för att bli certifierade. Efterfrågan på miljömärkt fisk ökar i Sverige och totalt finns över 1400 fisk- och skaldjursprodukter på den svenska marknaden. Med hjälp av databasen kommer MSC tydligare att kunna visa konsumenterna vilken effekt det ger när de väljer MSC-märkta produkter.

MSC/Svensson

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen.

Gilla Habergsgubben på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på ”MSC – en garant för hållbart fiske”

Kommentarer är stängda.