Forskning visar att ett kommersiellt fiske som är inriktat på en särskild fiskstorlek kan orsaka genetiska förändringar hos fisken. Enligt en artikel av bl a SLU-forskaren Andrea Belgrano som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Science kan det resultera i att fisken blir mindre och att den blir könsmogen vid en lägre ålder.
I Östersjön är minimimåttet för torsk 38 cm och det är det mått som fiskare måste förhålla sig till när de ska avgöra om de får behålla fisken som de tar upp. Och Östersjön är inte unik. På flera håll i världen bedrivs ett liknande storleksspecifikt fiske efter flera olika arter. Men man har nu sett att fiskars egenskaper, som storlek och ålder för könsmognad, kan påverkas av ett kommersiellt fiske som är koncentrerat till en viss fiskstorlek. Selektionstrycket gör att fisken blir mindre och könsmogen vid en lägre ålder. När de stora fiskarna systematiskt avlägsnas ur populationen blir det mer fördelaktigt att vara liten och kunna reproducera sig tidigt. Fisket verkar som en selektiv kraft som styr evolutionen.
Förändringarna i fiskarnas egenskaper kan leda till en ändrad struktur i näringskedjan, där fördelningen mellan rovfiskar och bytesdjur förändras. Det i sin tur kan påverka hela ekosystemet. Den fiskedrivna evolutionen kan också påverka förhållandet mellan kroppsstorlek, antal individer av en art och hur olika arter fördelar sig på en nord–sydlig skala.
När en mänsklig aktivitet som fiske påverkar evolutionen är det särskilt allvarligt eftersom det påverkar dynamiken i hela populationer, samhällen och ekosystem. Förändringarna är ofta skadliga för ekosystemens funktion. Återhämtningen tar lång tid och viktiga ekosystemtjänster kan gå förlorade. De genetiska förändringarna hos fisken leder dessutom sannolikt till minskade fångster.
Att fisket påverkar evolutionen kan motverkas av en ekosystembaserad fiskeriförvaltning. En sådan förvaltning syftar till att behålla ekosystemens struktur och funktioner och möjliggör ett hållbart nyttjande av fiskeresursen.
Det storleksinriktade fisket infördes för att det skulle reducera det kommersiella fiskets effekter på ekosystemen och öka fångsterna, men bevisen blir nu allt fler för att det inte fungerar på det här sättet, utan i stället riskerar att få motsatt verkan.
– Lösningen kan vara en fiskeriförvaltning som bygger på ett mer balanserat fiske. Fiskeridödligheten kan då fördelas över olika arter, bestånd och storlekar i förhållande till ekosystemets naturliga produktivitet, säger Andrea Belgrano.
Njord/SLU
Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om Andrea Belgrano, Torsk, Kommersiellt fiske, Genetiska förändringar, Fisketryck, Selektionstryck, Östersjön, Demersalt fiske, Fiske, Torskfiske
Upptäck mer från Svenssons Nyheter - Njord
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.