Olaglig laxexport kan ge miljonböter

Lax fångad i Östersjön innehåller stora mängder miljögifter. Det är förbjudet att exportera laxen till de flesta länder. Undantagen är Finland och Lettland. Men Blekingefiskarna centralförbund har i strid med reglerna och lagarna exporterat lax till Frankrike:

Ordförande för Blekingefiskarnas centralförening medger nu den olagliga laxexporten.

– Den franske kunden ville köpa lax av oss och gjorde gällande att de proverna han tog visade att dioxinvärdena var okej, säger Lars-Erik Åstrand.

Anonymt tips

Karlskrona kommun slog till mot föreningen efter ett anonymt tips som skickades vidare från Livsmedelsverket. Inspektionen visade att över 100 ton Östersjölax exporterats olagligt till matlandet Frankrike. Bara två veckor senare hade fiskeföreningen en extra bolagsstämma. Då beslutades plötsligt att hela föreningen skulle upplösas. Förklaringen var dålig ekonomi.

– Vi fick ju ett linfiskeförbud och det gjorde att alla de här småbåtarna som kunnat existera på grund av laxfisket inte hade någonting nu. Då är vi bara en handfull kvar och det kan inte driva runt företaget, säger Lars-Erik Åstrand.

Lax

Den olagliga exporten av giftig lax (märkligt att vi i Sverige och de i Finland och Lettland får lov att äta den) har nu lett till att Blekingefiskarna riskerar miljonböter. En utredning om brott kommer med säkerhet också att genomföras:

En åklagare i Malmö begärde nyligen ett tillfälligt beslagtagande, så kallat kvarstad, på 5,9 miljoner kronor tillhörande Blekingefiskarnas Centralförening (BFC). Detta efter att de exporterat lax olagligt. Blekinge tingsrätt avslog åklagarens begäran, men företrädarna kan dock vänta ett åtal om grov smuggling.

– För att säkra statens pengar har jag begärt tillfälligt beslagtagande på 5,9 miljoner kronor. Det är ett sätt att se till att tillgångarna i föreningen inte försvinner, säger kammaråklagare för Riksenheten för miljö– och arbetsmål, Ingvar Wennersten till Blekinge läns tidning.

BFC har tjänat stora pengar på den olagliga exporten och i dag är föreningen i likvidation. Enligt Karlskronas miljökontor rör det sig om 105 ton Östersjölax som olagligt exporterats till grossist i Frankrike. Detta till ett värde av 7,8 miljoner kronor.

Men domaren i Blekinge tingsrätt Ingela Klinteberg avslog kvarstadsbegäran med motiveringen att föreningen är i likvidation och därför ställd under rättlig och juridisk förvaltning av en advokat.

Förundersökningen mot företrädarna för föreningen pågår och det råder det ingen tvekan om att åklagare Wennersten kommer att väcka åtal.
Han har även brottsrubriceringen klar för sig.

– Grov smuggling.
 Det har pågått med systematik under längre tid och i stor omfattning, samt genererat miljonvinster.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!