Palau förbjuder kommersiellt fiske

Foto: Cat Holloway, WWF

Under ett möte i FN ska Palaus president Tommy Re­meng­esau Jr. ha gjort klart att ö-na­tio­nen inte kommer ingå några fler fis­ke­av­tal med andra länder. I stället tänker man endast låta turister och landets egen fis­ke­flot­ta få fiska. Det här rap­por­te­rar ny­hets­by­rån AP.

Palau, som ligger i västra Stilla havet, består av runt 250 öar som sam­man­lagt har en befolkning på drygt 20 000 människor. Blir pre­si­den­tens löfte verk­lig­het innebär det därmed att området i princip blir ett marint reservat.

President Re­meng­esau ska enligt AP ha sagt:

– It will make a dif­fe­rence if it’s just a matter of feeding ourselves and feeding the tourists. As it is right now, we’re feeding the tourist and ourselves plus millions of people outside the territory.

När nuvarande kontrakt med Japan, Taiwan och ett antal privata företag löper ut kommer alltså bara landets egna fiskare och tillresta turister att få fiska inom Palaus eko­no­mis­ka zon på 200 sjömil.

Enligt au­stra­lis­ka ABC ska Re­meng­esau dock ha förklarat att åtgärden kommer gynna även andra länder i det långa loppet:

– We’re not just closing our waters and throwing away the key. We’re closing our waters because we will do our part of making sure that there’s healthy stocks of fish in Palau that can migrate to other places, and that there are other options to grow the economy.

Palaus agerande i fis­ke­frå­gor har tidigare upp­märk­sam­mats, bland annat då landet inrättat hårda re­strik­tio­ner kring bot­ten­trål­ning och även infört världens första förbud mot hajfiske.

President Re­meng­esau ska enligt AP ha förklarat att en studie visat att en haj under ett helt liv kan vara värd 1,9 miljoner US-dollar som tu­rist­attrak­tion, detta i jäm­fö­rel­se med några hundra dollar som död i någon haj­fens­sop­pa.

Anders Hellberg

Ursprungligen publicerat på Supermiljöbloggen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Gilla Anders Hellberg på Patreon!
Become a patron at Patreon!