Färöisk fiskebåt misstänkt för tjuvfiske

Den färöiska fiskebåten Christian i Grotinum uppbringades igår av brittiska fiskebevakningsfartyg och fördes in till Lerwick (mer bestämt Dales Voe) misstänkt för att ha fiskat innanför den brittiska territorialvattengränsen på 12 sjömil. Något färöiska fiskebåtar inte har tillstånd till även om de har rättighet att fiska makrill i EU:s ekonomiska zon enligt det avtal som finns mellan EU och Färöarna om makrillfisket. Avtalet mellan Färöarna och EU har skarp kritiserats av shetländska och skotska fiskare då de menar att Färöarna mångåriga överfiske och vägran att följa överenskommelser genom avtalet belönats istället för att ha blivit bestraffat:

SFA’s executive’s officer Simon Collins said the controversial compromise brokered by the EU in March following a four year long stand off over mackerel rights was ”deeply offensive” to local fishermen.

He said the deal was based on the fiction that the seas around Faroe were awash with mackerel.

However, since the start of the current mackerel season the majority of the Faroese fleet has been catching mackerel around Shetland and returning to Faroe to land.

”Over the past two months we have seen most of the Faroese fleet very close to Shetland’s shores catching mackerel – proof if it were required that the deal was reached on an entirely false premise.

”It’s time for the EU and Norway to tear up this agreement and negotiate a deal on proper foundations.”

Back in March, the Faroese pelagic industry was awarded a 12.6 per cent share in the north east Atlantic mackerel quota, which currently amounts to 156,000 tonnes, 46,850 tonnes of which can be caught in Scottish waters.

”If anyone deserved an increase in their share of quota it was Shetland, given the abundance of mackerel around our shores,” Mr Collins said.

Christian i Grotinum

Christian i Grotinum

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Gilla Njord på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på “Färöisk fiskebåt misstänkt för tjuvfiske”

Kommentarer är stängda.