Senhöst på Rörö och ett antal mindre fiskebåtar

Brukar åka ut till Rörö nån gång i månaden för att besöka min mamma och hjälpa henne med diverse saker. Vi går alltid en promenad runt ön, jag kollar in miljöer jag minns från när jag växte upp och tar lite foton. Den här gången passade jag på att ta lite foton på mindre kustfiskebåtar, sådana som kallas sjark i Norge. Dels tog jag kort på några båtar i den lilla hamnen vid det gamla hönseriet och den gamla pälsfarmen. GG 47 Nina 2 som ägs av Sterner Lundgren (också delägare av GG 39 Rossö och GG 32 Tristan) och GG 121 Birgit ägd av Johan Olsson.

rorobatar_a_1rorobatar_a_3rorobatar_a_2

I stora hamnen och i småbåtshamnen i Sörikring fann jag några andra mindre båtar. GG 215 Viken med Göte Lundgren som ägare, GG 724 Annie, ägd av Folke Olausson (också delägare i Rossö och Tristan), GG 767 Böljan med Leif Johansson (familjen bakom Astrid Fiske AB) som ägare och GG 849 Enskär med Svanen Fiskeri AB (familjen Larsson) som ägare.

rorobatar_b_3rorobatar_c_3rorobatar_c_2rorobatar_c_1rorobatar_c_4Vid ett tidigare besök på Rörö tog jag bilder på några andra mindre fiskebåtar såsom GG 292 Martina som igår kom in i hamnen när jag väntade på färjan från Rörö, GG 732 Viken av Rörö, GG 70 Marie, GG 164 Tuna Clipper och GG 12 Senita. Marie, Martina och Tuna Clipper är alla ägda av Astrid Fiske AB, Senita av Karl-Erik Nilsson och GG 732 Viken av Göte Lundgren.

Jag har ännu inte tagit nån bild på min barndomskamrat Kent Sjögrens båt GG 110 Anna Maria som brukar ligga i Sörikring om jag inte har fel. Dessutom inte på de båtar som ligger i apelviken, den före detta GG 440 SIllesund (eftersom den ene av bröderna som hade båten har dött vet jag dock inte om den finns kvar) och om jag inte minns fel brukar också GG 10 Äran (West Wave Rörö AB, Hansson) finnas där. Var Anders Rybergs GG 1440 Ellen brukar ligga har jag ingen aning om men det finns fler små vikar på östsidan av ön där båtar kan ligga. Jag vet inte heller var GG 512 Pollux som ägs av Göran Nilsson ligger. Men i den lilla hamnen där jag filmades som barn när jag lekte med en plattbönnare ihop med Peter Olofsson ligger det numera nästan aldrig några båtar. Jag har aldrig sett nån när jag besökt Rörö de senaste åren.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!